Faculty Spotlight: Δρ. Εύα Φραγκιαδάκη

  • Ψυχολογια

«Σπουδάζοντας στο HAEC, δεν παρακολουθείς απλώς μαθήματα Ψυχολογίας. Είσαι μέλος μιας κοινότητας, όπου συμμετέχεις σε κλινικές και ερευνητικές ομάδες συζήτησης, σε δυνατότητες πρακτικής άσκησης ή εθελοντικής εργασίας, σε συνέδρια και εκδηλώσεις του κλάδου. Ειλικρινά, είναι εκπληκτικό αυτό που κάνουμε εδώ».

«Οι συνεργασίες μας επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο» δηλώνει η Δρ Εύα Φραγκιαδάκη, με ένα χαμόγελο που δεν κρύβει την υπερηφάνεια που αισθάνεται για το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, του οποίου διατελεί Διευθύντρια και Καθηγήτρια από το φθινόπωρο του 2016. Όπως μας εξηγεί η Εύα, το Hellenic American College πρόκειται να φιλοξενήσει το ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Συμβούλων Ψυχικής Υγείας τον προσεχή Οκτώβριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και η ίδια η Δρ Φραγκιαδάκη θα συμμετάσχει με παρουσίασή της ως κεντρική ομιλήτρια.

Η Εύα βλέπει αυτή την εκδήλωση και ως άλλη μια ευκαιρία για τους φοιτητές του προγράμματος να αποκτήσουν μια ακόμα πιο σαφή άποψη σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι «ψυχολόγος ενεργός στην κοινότητα». Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν στο συνέδριο ως εθελοντές, ενώ επιπλέον, με τη συμβολή της ίδιας και των άλλων καθηγητών του προγράμματος Ψυχολογίας, προετοιμάζουν και ερευνητικά έργα τα οποία ενδεχομένως θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν. «Με το που ξεκινούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα, οι φοιτητές γίνονται μέλη μιας κοινότητας», επισημαίνει η Δρ Φραγκιαδάκη. «Τους δίνεται άμεσα η ευκαιρία να συμμετέχουν στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, σε ερευνητικές ομάδες συζήτησης, σε δυνατότητες πρακτικής άσκησης ή εθελοντικής εργασίας – ειλικρινά, είναι εκπληκτικό αυτό που κάνουμε εδώ».

Η Εύα αντιπροσωπεύει το μοντέλο του ερευνητή – κλινικού ερευνητή – επαγγελματία της ψυχολογίας που προσπαθεί να προαγάγει και στο Hellenic American University. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το City University του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε και την κλινική της εκπαίδευση, η Δρ Φραγκιαδάκη επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής Ψυχονόηση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από την Κρήτη ξεκίνησε και η ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία, καθώς δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης και σε άλλα πλαίσια τριτοβάθμιας και κλινικής εκπαίδευσης.

Με βάση τις προσεγγίσεις της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας, η Εύα ασχολείται εκτεταμένα και με την έρευνα. Ένας από τους τομείς ενδιαφέροντός της είναι η ποιοτική έρευνα  στην  ψυχοθεραπεία και την ανάπτυξη των ψυχολόγων και θεραπευτών. Στο πεδίο αυτό εδράζεται σε μεγάλο βαθμό και η άσκηση των καθηκόντων της ως Διευθύντριας του προγράμματος, ενώ αυτό είναι που την ώθησε και στο να διοργανώσει το πρώτο επαγγελματικό δίκτυο για την ποιοτική έρευνα στην Ελλάδα.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, μία από τις προτεραιότητες της Εύας ως Διευθύντριας είναι η περαιτέρω ενσωμάτωση της έρευνας τόσο στο προπτυχιακό όσο και, κυρίως, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψυχολογίας. «Θέλω οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας να βλέπουν την  πτυχιακή εργασία τους ως μια ευκαιρία να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη δουλειά που να είναι άξια δημοσίευσης. Το θέμα τους μπορεί να είναι από μια μεμονωμένη μελέτη περίπτωσης ως μια ευρεία τυχαιοποιημένη μελέτη  με 200 συμμετέχοντες, αρκεί σε κάθε περίπτωση η έρευνά τους να είναι έγκυρη και αξιόπιστη», μας λέει. Πράγματι, ορισμένοι φοιτητές του Τμήματος έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε συνέδρια, όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2016.

Το ερευνητικό σκέλος των σπουδών συμπληρώνεται με την έμφαση που δίνεται στην κλινική πρακτική άσκηση. «Ένας λόγος που το πρόγραμμά μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», σημειώνει η Εύα, «είναι πως σου δίνεται η δυνατότητα να δεις τη θεωρία εφαρμοσμένη στην πράξη. Σ' αυτό αποσκοπεί η πρακτική άσκηση και η εθελοντική εργασία. Οι φοιτητές μας αποκτούν μια σαφή άποψη σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι ψυχολόγος ενεργός στην κοινότητα».

Η Δρ Φραγκιαδάκη επισημαίνει πως το έργο των ψυχολόγων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη θεραπεία ως την έρευνα, και ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι η  ψυχολογία της υγείας, ψυχολογία και φυσιολογία, δικαστική ψυχολογία . «Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα να επιτύχουν οι φοιτητές μας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους», λέει η Εύα, «είναι ακριβώς να ανακαλύψουν τι τους ενδιαφέρει πραγματικά. Το πρόγραμμά μας αποσκοπεί στο να τους βοηθήσει να διακρίνουν το εύρος των επαγγελματικών επιλογών που έχουν».