Faculty Spotlight: Δρ. Ιωάννης Φιλιππόπουλος

  • Πληροφορικη και Μηχανικη

«(H οργανωσιακή κουλτούρα) Είναι κάτι που ξεχώρισα αμέσως σ’ αυτό το πανεπιστήμιο – ήδη από τη διαδικασία της πρόσληψής μου. Εδώ το περιβάλλον και τα συστήματα είναι καλά οργανωμένα, με θεσμοθετημένες ορθές πολιτικές και διαδικασίες – και αυτό είναι προς όφελος όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Σε πρώτη ανάγνωση, ο χώρος της πανεπιστημιακής παιδείας, ο οποίος προάγει την αμφισβήτηση και τον καλώς νοούμενο σκεπτικισμό, φαντάζει ίσως να απέχει πολύ από χώρους όπως ο στρατός ή η διεθνής ναυτιλία. Ελάχιστα περιβάλλοντα είναι τόσο πειθαρχημένα και τόσο αυστηρά δομημένα όσο τα θέατρα των επιχειρήσεων που συναντά κανείς στον στρατό ή πάνω σε πλοία.

Πώς, λοιπόν, μεταπηδά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση κάποιος που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής ζωής του στον στρατό ή στη ναυτιλία;

Ιδανικός για να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα είναι ο νέος Διευθυντής του τμήματος Πληροφορικής και Μηχανικής του Hellenic American University Δρ. Ιωάννης Φιλιππόπουλος, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό του πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής τον Φεβρουάριο του 2019. Η προϋπηρεσία του περιλαμβάνει όχι μόνο τον έναν αλλά και τους δύο παραπάνω κλάδους, καθώς έχει διατελέσει ανώτερος αξιωματούχος και διευθυντής πληροφορικής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού αλλά και Chief Information Officer σε μεγάλη διεθνή ναυτιλιακή εταιρεία. Η δε σταδιοδρομία του αντικατοπτρίζεται, διόλου συμπτωματικά, και στο πανεπιστημιακό του υπόβαθρο.  Ο Δρ. Φιλιππόπουλος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc στις Τεχνολογίες Πληροφορικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Middlesex University (London), ενώ τον Νοέμβριο του 2012 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Μηχανική Υπολογιστών και Δικτύων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο ίδιος πιστεύει ότι πίσω από τη φαινομενική δομική αντίθεση μεταξύ πανεπιστημίου και στρατού ή ναυτιλίας κρύβονται βαθύτερες ομοιότητες.  Επισημαίνει δε ότι όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται πειθαρχία και δομή προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Κατά την άποψή του, η οργανωσιακή κουλτούρα του Hellenic American University είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του. «Είναι κάτι που ξεχώρισα αμέσως σ’ αυτό το πανεπιστήμιο – ήδη από τη διαδικασία της πρόσληψής μου. Εδώ το περιβάλλον και τα συστήματα είναι καλά οργανωμένα, με θεσμοθετημένες ορθές πολιτικές και διαδικασίες – και αυτό είναι προς όφελος όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Επιπλέον, ο Ιωάννης είναι πεπεισμένος ότι η καινοτομία και ο μετασχηματισμός προάγονται κυρίως μέσα στο πλαίσιο ενός δομημένου περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος του: «Σκεφθείτε την τεράστια ποσότητα των δεδομένων που παράγουμε. Προκειμένου να μετασχηματιστεί αυτός ο όγκος σε χρήσιμες πληροφορίες, πρέπει να τον δομήσουμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Η παραπάνω προσέγγιση αντικατοπτρίζεται και στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Με ειδίκευση στα γεωγραφικά πληροφορικά συστήματα (GIS), ο Ιωάννης ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την έρευνα σε τομείς όπως τα μεγάλα δεδομένα (big data), η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι πλατφόρμες blockchain στον ναυτιλιακό κλάδο. Μία από τις πρόσφατες ερευνητικές δημοσιεύσεις του, για παράδειγμα, πραγματεύεται τη μεταφορά δομημένων δεδομένων και την εξ αποστάσεως εφαρμογή επιχειρησιακών διαδικασιών σε πλοία. Σε άλλες ερευνητικές εργασίες του έχει ασχοληθεί με ζητήματα κυβερνοασφάλειας και αξιοπιστίας των σκαφών.

Η καινοτόμος χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ασφάλειας αποτελεί κεντρικό ζητούμενο του ερευνητικού έργου του Ιωάννη ήδη από την εποχή της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής, η οποία εξέταζε την αξιοποίηση μοντέλων προσομοίωσης φωτιάς για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Θα τολμούσε κανείς να πει πως ίσως όλα αυτά έχουν εν μέρει σχέση και με το πάθος του για την ιστιοπλοΐα. Έχοντας διασχίσει το Αιγαίο αμέτρητες φορές με το σκάφος του, ένα Jeanneau Ginn Fizz του 1976, ο Ιωάννης μας λέει με πειθώ: «Ένα πράγμα που σίγουρα σε διδάσκει η ιστιοπλοΐα όταν βρίσκεσαι μεσοπέλαγα είναι το πόσο μικρός είσαι πραγματικά».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιωάννης διαθέτει μακρά πείρα και στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα. Πριν προσληφθεί στο Hellenic American University, δίδασκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ακόμα πιο πριν ήταν εισηγητής στη Σχολή Αξιωματικών Έρευνας Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ένα από τα πολυτιμότερα συμπεράσματα που ο ίδιος μας λέει ότι έχει αντλήσει από την εμπειρία του ως δασκάλου αλλά και ως διοικητή στις ένοπλες δυνάμεις είναι η τεράστια σημασία που έχει να μπορείς να επικοινωνήσεις το όραμά σου – και να δημιουργείς τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν και άλλοι το δικό τους όραμα. Όλη αυτή την πλούσια εμπειρία του ο Ιωάννης ανυπομονεί να επενδύσει και στην εργασία του στο Hellenic American University.