10 Ιουν 2019

Διάλεξη του Αριστείδη Βούλγαρη: «Κατασκευάζοντας τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία»

Διάλεξη του Αριστείδη Βούλγαρη: «Κατασκευάζοντας τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία»

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, μοναδική στο είδος της μηχανολογική κατασκευή, που βρέθηκε τυχαία σε ένα ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 από σφουγγαράδες. Πρόκειται για ένα είδος αναλογικού υπολογιστή, ο οποίος μπορούσε να προβλέπει τη θέση του Ηλίου στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης καθώς και την ημερομηνία έναρξης αθλητικών αγώνων όπως οι Ολυμπιακοί.

Η ομάδα The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism - The FRAMe Project, στηριζόμενη αποκλειστικά σε τομογραφίες ακτίνων-Χ, μελέτησε και ανακατασκεύασε όλα τα εξαρτήματα και συναρμολόγησε δύο πλήρως λειτουργικά αντίγραφα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Στην εκδήλωση, ο επικεφαλής της Αριστείδης Βούλγαρης μιλάει για το έργο του The FRAMe Project και παρουσιάζει το λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού καθώς και τις λειτουργικές ανακατασκευές των δύο αρχαιοελληνικών τοξωτών δραπάνων και του πτολεμαϊκού κατακόρυφου τόρνου όπως αυτά αναπαριστώνται σε κεραμικά αγγεία και τοιχογραφίες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Hellenic American College/Hellenic American University σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων.

Πληροφορίες

Χώρος διεξαγωγής: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Ημερομηνία έναρξης: 10/06/2019

Ημερομηνία λήξης: 10/06/2019

Ώρα έναρξης: 19:30

Γλώσσα: EL

Διερμηνεία: Όχι

Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι

Υποχρεωτική κράτηση: Όχι

Εισιτήριο: Είσοδος ελεύθερη

Εικόνα: Διάλεξη του Αριστείδη Βούλγαρη: «Κατασκευάζοντας τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία»