27 Φεβ 2015

Ο Καθηγητής Jan Blommaert συζητάει με το αθηναϊκό κοινό για το αφήγημα της “Περιορισμένης Δημοκρατίας”

 

Ο Καθηγητής Jan Blommaert στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Hellenic American University, συζητάει με το αθηναϊκό κοινό για το αφήγημα της “Περιορισμένης Δημοκρατίας” Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, ο Jan Blommaert, Καθηγητής Γλωσσικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Tilburg και Επισκέπτης Καθηγητής στο Διδακτορικό Πρόγραμμα στη Γλωσσολογία και στην Επικοινωνία του Hellenic American University, συναντά το ελληνικό κοινό δίνοντας ανοιχτή ομιλία με τίτλο: "Το Αφήγημα της Περιορισμένης Δημοκρατίας".

Ο Jan Blommaert αναφέρει στην περίληψη της ομιλίας του:

Το αφήγημα της "Περιορισμένης Δημοκρατίας" έχει προκύψει ελέω της λιτότητας και των πολιτικών που την υποστηρίζουν στην Ευρώπη. Στα πλαίσια του αφηγήματος αυτού, οι δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες συρρικνώνονται και διαφαίνονται ως υποκείμενες ή κατώτερες αξιών ανώτερης τάξης, με δύο εξ' αυτών να συνυφαίνονται ως καίριας σημασίας. Αρχικά, η οικονομία, η οποία καλείται να μετασχηματιστεί υιοθετώντας λιγότερο αγοροκεντρικές κυβερνητικές στρατηγικές, τη στιγμή που η δημοκρατία καλείται να αποκοπεί από τον εγκλωβισμό που της παρείχαν ως σήμερα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η δεύτερη -άμεσα συνυφασμένη με την πρώτη- είναι η ασφάλεια: οι απειλές στην "πολιτική σταθερότητα" παρουσιάζονται ως απειλές στη δημοκρατία και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέες μορφές άτυπης δικαιοσύνης και ακραίας αστυνόμευσης με αποτέλεσμα την υπονόμευση πολιτικών ελευθεριών, εδραιωμένων σε μία δημοκρατική κοινωνία. Το αφήγημα της «περιορισμένης δημοκρατίας» ανέδειξε νέους κοινωνικούς και πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos, για τους οποίους η κρίση είναι περισσότερο κρίση δημοκρατίας παρά οικονομίας.

Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά και διοργανώνεται από το πρόγραμμα γλωσσολογίας του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA).

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων μπορείτε να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά: +302103680950 ή μέσω email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Φωτό: Καθηγητής Jan Bloammaert