Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος

Το Hellenic American University έχει την τιμή να καλωσορίσει το τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητή Ενδοκρινολογίας Γεώργιο Χρούσο, στο campus του στην Αθήνα, στις 23 Μαϊου 2024 ως ομιλητή στη δεύτερη διάλεξη της Σειράς Διαλέξεων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων (Distinguished Lecture Series). Ο τίτλος της ομιλίας του Καθηγητή Χρούσου είναι «Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Hellenic American University/Hellenic American College και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η Σειρά Διαλέξεων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων φέρνει στο campus της Αθήνας κορυφαίους στοχαστές, ερευνητές και δημόσια πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων για να μοιραστούν τις ιδέες και τις προοπτικές τους για το έργο τους, αλλά και για θέματα ευρύτερης κοινωνικής σημασίας. Η σειρά στοχεύει στον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών και στην πυροδότηση συζητήσεων εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας για επίκαιρα θέματα κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτιστικής σημασίας. Επιπλέον, ένα σημαντικό σκέλος της σειράς θα περιλαμβάνει νέους μελετητές που έχουν συμβάλει σημαντικά στο επάγγελμά τους, αλλά μπορεί να μην έχουν ακόμη κερδίσει την προσοχή του ευρύτερου κοινού.

Περίληψη της ομιλίας:

Το στρες έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην εποχή μας, με διαρκώς αυξανόμενο επιπολασμό και με πολλές οξείες, αλλά, κυρίως, χρόνιες επιπτώσεις. Οι βιολογικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας κατά την διάρκεια του χρόνιου στρες, οδηγούν στη δημιουργία των ψυχικών, ψυχοσωματικών και σωματικών νόσων, που αποτελούν τα ονομαζόμενα «χρόνια, μη-μεταδιδόμενα νοσήματα», όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, ο διαβήτης τύπου 2, τα αυτοάνοσα και αλλεργικά νοσήματα, η υπογονιμότητα και ο καρκίνος, που ευθύνονται για την πλειονότητα της νοσηρότητας και θνησιμότητας της ανθρωπότητας σήμερα. Πέραν αυτών, το στρες αυξάνει την ευπάθεια και σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει στις μέρες μας με τη νόσο COVID-19 και τη γρίπη, καθώς και σε ορισμένους συχνούς καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού. Αλλά και στα αυτοάνοσα και αλλεργικά νοσήματα, το στρες παίζει σημαντικό παθογενετικό ρόλο, ιδίως σε περιόδους αποδρομής του στρες, όταν, φυσιολογικά, για ένα χρονικό διάστημα εβδομάδων έως μηνών, απενεργοποιείται σε κάποιο βαθμό το σύστημα του στρες και αντίστροφα ενεργοποιείται το ανοσιακό σύστημα και η φλεγμονώδης αντίδραση. Το στρες προλαμβάνεται πρωτογενώς και δευτερογενώς και θεραπεύεται με μεθόδους που βασίζονται σε αδιαμφισβήτητα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια. Ο έλεγχος του χρόνιου στρες αποτελεί τη βάση μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής.

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή:

Ο κ. Χρούσος, διακεκριμμένος καθηγητής του Hellenic American University και επιστημονικός διευθυντής του «μεταπτυχιακού προγράμματος στη διαχείριση του στρες και της υγείας» γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα. Υπήρξε αριστούχος υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σε όλα τα έτη των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και αποφοίτησε πρώτος του έτους του, το 1975. Μετεκπαιδεύτηκε στην Παθολογική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. (1975-1976), στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1976-1978), και στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health, ΝΙΗ) των ΗΠΑ (1978-1981) στο πεδίο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (Διευθυντής καθ. Ι. Παπαβασιλείου, 1975-77). Ανέλαβε διαδοχικά, από το 1981, θέσεις ευθύνης στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης (National Institute of Child Health and Human Development, NICHD) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Η.Π.Α., όπως τη θέση του Διευθυντή διαπιστευμένου προγράμματος ιατρικής εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία από το 1987 έως το 2001 (Director of the ACGME-accredited fellowship training program in Pediatric Endocrinology), και τη θέση του Διευθυντή τμήματος (Branch Chief) Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας από το 1999 έως το 2001. Ανέλαβε το 2001 Καθηγητής)/Διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής και υπεύθυνος της μονάδας Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ε.Κ.Π.Α.. Αφυπηρέτησε και του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή το 2018. Από το 2010 κατέχει την Έδρα UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική. Το 1985 ο κ. Χρούσος εξελέγη κλινικός Καθηγητής της Παιδιατρικής και το 1990 άμισθος Καθηγητής της Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Washington DC, Η.Π.Α., τίτλους που διατηρεί έως και σήμερα. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας του Ε.Κ.Π.Α., ενώ από το έτος έναρξης της λειτουργίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών συμμετέχει ως συνεργαζόμενος ερευνητής/διευθυντής του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2024 ο κ. Χρούσος εκλέχθηκε τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών.

Χρήσιμες πληροφορίες

 Χώρος Hellenic American College
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος
Μασσαλίας 22, Αθήνα
 Ημερομηνία & Ώρα 23 Μαϊου 2024 2024, 19:00 (ώρα Ελλάδας)
 Γλώσσα Ελληνικά 
 Κράτηση θέσης Απαιτείται μέσω της επίσημης σελίδας κρατήσεων
 Είσοδος Ελεύθερη 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Απαιτείται κράτηση θέσης είτε συμμετέχετε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.