Kέντρο Συμβουλευτικής του Hellenic American College

Το Κέντρο Συμβουλευτικής είναι ένας ασφαλής και ευχάριστος χώρος όπου φοιτητές και καθηγητές μπορούν να λάβουν εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη, με απόλυτη εχεμύθεια, σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο στόχος του Κέντρου είναι :

  • να παρέχει υποστήριξη σε σπουδαστές που έχουν προσωπικά ή ακαδημαϊκά προβλήματα τα οποία τους εμποδίζουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
  • να συμβάλλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των ακαδημαϊκών και προσωπικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη κάθε ατόμου
  • να βοηθήσει τους σπουδαστές να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να αναπτύξουν στρατηγικές αυτο-φροντίδας
  • να βοηθήσει τους σπουδαστές να αναπτύξουν καλύτερες δεξιότητες απασχολησιμότητας και έτσι να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ακαδημαϊκή τους πορεία

Υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής

Οι υπηρεσίες του Κέντρου βασίζονται στην ολιστική προσέγγγιση της υγείας σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση των ψυχολογικών δυσκολιών έρχεται μέσω της ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στο νου, το σώμα και το πνεύμα, βάσει του αρχαίου ρητού νους υγιής εν σώματι υγιή. Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών του Κέντρου έγινε στα πλαίσια της διαπολιτισμικής ταυτότητας του οργανισμού και με γνώμονα τη διαπίστωση ότι στο φοιτητικό μας σώμα εκπροσωπούνται διάφορες εθνικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και σεξουαλικές ταυτότητες.

Μερικές από τις υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής είναι:

  • Κλινική Αξιολόγηση
  • Ατομική Συμβουλευτική
  • Ομαδική ψυχολογική και εκπαιδευτική υποστήριξη
  • Συμβουλευτική σταδιοδρομίας
  • Ανάληψη δράσης για διαχείριση κρίσεων

Το Expressive Arts Lab

The Expressive Arts Lab του Κέντρου Συμβουλευτικής είναι ένας ασφαλής, δημιουργικός χώρος τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκφραστούν όλα τα μέλη της κοινότητας του Hellenic American College. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων όπως σχέδιο, ζωγραφική, σκίτσο με κάρβουνο, ξυλοκατασκευές, μουσική, θέατρο, χορό και ποίηση. Οι δραστηριότητες γίνονται υπό την εποπτεία μεταπτυχιακών ασκούμενων φοιτητών και υπό την επίβλεψη της Δρ. Alessandra Sax, Διευθύντριας του Τμήματος Ψυχολογίας και της Συντονίστριας του Συμβουλευτικού Κέντρου, Δρ. Μαρίας Αγοραστού. Όλα τα υλικά παρέχονται από το Κέντρο Συμβουλευτικής.

Τα μέλη της κοινότητας μπορούν να συμμετάσχουν στο Εργαστήριο ατομικά ή ομαδικά με άλλους φοιτητές ή συναδέλφους. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού επικοινωνώντας ηλεκτρονικά με το Κέντρο Συμβουλευτικής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Συχνές Ερωτήσεις

Η ψυχολογική συμβουλευτική είναι ένα σύνολο υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο Συμβουλευτικής σε όλους τους σπουδαστές και το προσωπικό του οργανισμού. Μπορείτε να συμμετέχετε σε συνεδρίες ψυχολογικής συμβουλευτικής για να συζητήσετε συναισθηματικές δυσκολίες, προσωπικές ανησυχίες που συνδέονται άμεσα με ακαδημαϊκά, οικογενειακά, σεξουαλικά θέματα, θέματα υγείας ή άλλα ζητήματα που σας απασχολούν. Χρησιμοποιούνται στρατηγικές από τον κλάδο της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας για να βοηθηθούν οι σπουδαστές στην επίτευξη των στόχων τους και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την εμπειρία τους ως φοιτητές. 

Οι ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής μπορεί να είναι μία ή δύο συνεδρίες ή μπορεί και να αποτελούνται από περισσότερες συνεδρίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Σε γενικές γραμμές οι σπουδαστές συναντιούνται με το σύμβουλο μια φορά την εβδομάδα, περίπου για 50 λεπτά, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες οι οποίες προσδιορίζονται κατά την πρώτη συνάντηση. Τα πιο συχνά θέματα που οι σπουδαστές αναφέρουν είναι: προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακαδημαϊκά προβλήματα, προβλήματα προσαρμογής, νοσταλγία για την πατρίδα, επαγγελματικοί στόχοι, χρήση ουσιών, κατάθλιψη, αδυναμία διεκδίκησης στόχων. Η ομαδική συμβουλευτική διαδικασία έχει ως στόχο την αποσαφήνιση προβλημάτων, τη θέσπιση ρεαλιστικών στόχων και την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμων θεραπευτικών λύσεων.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται σε εχέμυθο και επαγγελματικό περιβάλλον. Το Κέντρο λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του απορρήτου των πελατών του. Η ταυτότητα όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας καθώς και οι προσωπικές συζητήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριών, παραμένει απόρρητη. Οι πληροφορίες δεν κοινοποιούνται σε τρίτους εκτός του Κέντρου χωρίς τη σαφή, έγγραφη συναίνεση του πελάτη, εκτός από περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαιτείται από τη νομοθεσία, τους κανονισμούς ή σε περίπτωση απειλής κατά της ζωής.

Σε περίπτωση που σας έχει παραπέμψει στο Κέντρο ο ακαδημαϊκός σύμβουλός σας (mentor) ή ο καθηγητής σας, τότε εμείς θα τους επιβεβαιώσουμε απλώς ότι επικοινωνήσατε μαζί μας. Δεν θα γίνει αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν με τον υπεύθυνο συμβουλευτικής στο Κέντρο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής σας μπορείτε να θίξετε θέματα εχεμύθειας.

 Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Μασσαλίας 10, κοντά στο κτήριο όπου γίνονται τα μαθήματά σας, αλλά μακριά από το συνήθη θόρυβο που επικρατεί στο Κολλέγιο.
 Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου, το Κέντρο Συμβουλευτικής παραμένει ανοιχτό τις περισσότερες καθημερινές. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κανονίσετε κάποια συνάντηση επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής είτε τηλεφωνικά 210 368 0978, είτεμε email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 Ως κρίση ορίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου το άτομο αισθάνεται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη είτε στον εαυτό του, είτε σε τρίτους. Το προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής είναι εκπαιδευμένο κατάλληλα για να αντιμετωπίζει ψυχολογικές ανάγκες έκτακτης ανάγκης και να σας προστατέψει σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε εγκαίρως μια συνάντηση με κάποιον σύμβουλο έτσι ώστε να λάβετε την απαραίτητη βοήθεια. Επί του παρόντος στο Κέντρο Συμβουλευτικής του Hellenic American College δεν λειτουργεί υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών που σημαίνει ότι το προσωπικό του Κέντρου είναι διαθέσιμο συγκεριμένες ημέρες και ώρες και όχι σε 24ωρη βάση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας, το προσωπικό του Κέντρου θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πηγές υποστήριξης (εκτός του Κέντρου Συμβουλευτικής) εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

 Οι ομαδικές συνεδρίες είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν οι ατομικές ανάγκες των συμμετεχόντων χωρίς ατομική συνεδρία. Τα μέλη της ομάδας συνέρχονται σε συγκεριμένες συναντήσεις ψυχολογικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης και συζητούν διάφορα θέματα. Η ομαδική συνεδρία συνήθως διαρκεί 90 λεπτά και οι συμμετέχοντες είναι από 6-10 μέλη που συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα. Τα θέματα που μπορεί να τεθούν επί τάπητος στην ομαδική συνεδρία είναι: ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, διαχείριση άγχους, εικόνα σώματος, πένθος, σεξουαλική ταυτότητα, επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις κλπ. Συμβουλευτείτε, στην έναρξη κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου, την ιστοσελίδα μας για πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες ομαδικές συνεδρίες. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και απόρρητη για όλους τους σπουδαστές.

 Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής παρέχονται από μεταπτυχιακούς φοιτητές κλινικής ψυχολογίας που βρίσκονται στο δεύτερο έτος των σπουδών τους. Κάθε εκπαιδευόμενος λαμβάνει καθοδήγηση από επαγγελματίες για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για να προγραμματίσετε μια συνάντηση, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Επίσης, τις ώρες που το Κέντρο είναι ανοιχτό μπορείτε να μας επισκεφτείτε και να προγραμματίσετε μια συνάντηση δια ζώσης.

 Καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, το Κέντρο Συμβουλευτικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας, οργανώνει πολλές ομιλίες ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε διάφορα θέματα. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας οι οποίες αναρτώνται μόλις οι ομιλητές επιβεβαιώσουν την παρουσία τους.