Μήνυμα από την Πρύτανή μας, Δρ. Θέμις Κανικλίδου

Διαβάζοντας αυτήν την επιστολή, είστε ένα βήμα πιο κοντά σε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα κάνετε στη ζωή σας (ή θα βοηθήσετε τον γιο ή την κόρη σας προς αυτήν την κατεύθυνση αν είστε γονέας). Αν διαλέξετε το μονοπάτι που οδηγεί στις αίθουσές μας, τότε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα σας ανοίξει έναν κόσμο ευκαιριών, αυτογνωσίας, καθώς και προσωπικής, επαγγελματικής και πνευματικής ανάπτυξης.

Θα είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Το κολλέγιο ή το πανεπιστήμιο που τελικά θα επιλέξεις θα είναι αυτός ο κόσμος; 

Είμαι σίγουρη ότι έχεις αναρωτηθεί αν το ένα ή το άλλο κολλέγιο ή πανεπιστήμιο είναι το σωστό για σένα. Και ως πρύτανης ενός από αυτά τα ιδρύματα, μπορώ να σου πω ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.

Δεν μπορείς να δοκιμάσεις εκ των προτέρων ένα κολλέγιο.

Δεν μπορείς να μας πάρεις για ένα test drive, όπως θα έκανες με ένα αυτοκίνητο (αν και μπορείς να συναντηθείς με έναν από τους καθηγητές μας για να συζητήσεις για το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει). Δεν μπορείς να δοκιμάσεις το κολλέγιο για μερικές εβδομάδες και να δεις αν αν σου ταιριάζει, όπως μπορείς να κάνεις όταν βγαίνεις με κάποιον πριν αποφασίσεις να δεσμευτείς σε μια πιο μακροχρόνια σχέση. 

Δεν είμαστε στο Amazon όπου θα μπορούσατε να διαβάσετε online σχόλια. Δεν υπάρχει Yelp για κολέγια και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ούτε λίστα με σχόλια στο YouTube.

Αλλά υπάρχουν κριτικές φοιτητών, υπό μια έννοια. 

Οι φοιτητές ασκούν την κριτική τους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Hellenic American College, οι φοιτητές μας μοιράζονται τα σχόλιά τους μέσω (ανώνυμων) ερευνών. Αξιολογούν τα μαθήματα και τους εκπαιδευτές τους μετά από κάθε εξάμηνο. Συμμετέχουν σε έρευνες μέσω των οποίων αποτυπώνεται ο βαθμός ικανοποίησής τους από το πρόγραμμα σπουδών τους, τα εργαστήρια και την βιβλιοθήκη. 

Μία από τις πιο σημαντικές έρευνες για μένα είναι αυτή στην οποία όλοι οι φοιτητές συμμετέχουν λίγο πριν αποφοιτήσουν. Τους ζητάμε να αξιολογήσουν ολόκληρη την εκπαιδευτική τους εμπειρία στο Hellenic American College και τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή τους. 

Και οι κριτικές είναι πολύ θετικές.

Η έρευνα ξεκινά με μια απλή ερώτηση - και είναι η ίδια που κάνετε και εσείς στον εαυτό σας:  ήταν το Hellenic American College το κατάλληλο ίδρυμα για τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα σας;

Εννέα στους δέκα φοιτητές λένε ότι ήταν. 

Πώς γίνεται αυτό; Αναρωτιέμαι κι εγώ. Η απάντηση είναι ότι οι φοιτητές μας είναι τόσο διαφορετικοί!

Έχουμε προπτυχιακούς φοιτητές που μπαίνουν στο πρόγραμμα χωρίς να είναι σίγουροι για το τί θέλουν να κάνουν και άλλους που ξέρουν ακριβώς τί θέλουν να πετύχουν. Για μερικούς από τους φοιτητές μας αυτή θα είναι η πρώτη τους φορά που θα παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικών, ενώ άλλοι φτάνουν έχοντας σπουδάσει ή ζήσει στο εξωτερικό (1 στους 5 φοιτητές προέρχεται από το εξωτερικό). Έχουμε φοιτητές που δεν έχουν εργαστεί ποτέ και άλλους που έχουν εργαστεί για χρόνια. 

Πώς θα μπορούσε ένα ίδρυμα να είναι τόσο κατάλληλο για μια τόσο ποικιλόμορφη ομάδα φοιτητών;

Η απάντηση είναι η εξής: αυτό που θεωρούν πολύτιμο στο Hellenic American College είναι πράγματα, απαραίτητα σχεδόν για όλους τους φοιτητές, από τα οποία και επωφελούνται ανεξάρτητα από τα ενδιαφέροντα ή το υπόβαθρό τους. 

Δείτε τί θεώρησαν σημαντικό 

Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είχαν συχνά την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις που αποκόμισαν σε πρακτικά προβλήματα. Ότι έλαβαν εξατομικευμένα προσοχή από τους εκπαιδευτικούς τους. Ότι θα μπορούσαν να δικτυωθούν με επαγγελματίες του κλάδου τους.

Εκτίμησαν την αλληλεπίδραση που είχαν με τους καθηγητές τους και άλλους φοιτητές, αλλά και με επαγγελματίες του χώρου που δίδασκαν στο κολλέγιο ως επισκέπτες καθηγητές. Εκτίμησαν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση - ομαδικές αναθέσεις, πτυχιακές εργασίες, πρακτική άσκηση, καθώς και ευκαιρίες για έρευνα. Λένε ότι οι σπουδές τούς βοήθησαν να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με το επάγγελμά τους, να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να επικοινωνήσουν με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. 

Και το καλύτερο απ' όλα

Αλλά εδώ είναι το εύρημα για το οποίο είμαι πιθανώς πιο περήφανη ως πρύτανης: το 90% όλων των αποφοίτων είπαν ότι συχνά ή πολύ συχνά καλούνταν να ανταποκριθούν σε προκλήσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το Hellenic American College είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς. Όπως σχεδόν όλοι οι φοιτητές που έχουν σπουδάσει πριν από εσάς έτσι και εσείς, θα βρείτε σε εμάς την έμπνευση, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη για να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό και να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας.