17 Ιαν 2014

Βιογραφίες Ελλήνων συνθετών: “Παύλος Καρρέρ”

Οι εκδόσεις Fagottobooks, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Πρόγραμμα Μουσικής του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University σας προσκαλούν στην παρουσίαση του 1ου τόμου της σειράς εκδόσεων “Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών” με τίτλο “Παύλος Καρρέρ” της Αύρας Ξεπαπαδάκου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, στις 18.00 στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Mασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Ομιλητές:

Άννα Ταμπάκη, θεατρολόγος - καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ομότιμος καθηγητής του Hellenic American University
Γιώργος Λεωτσάκος, μουσικολόγος - μουσικοκριτικός
Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, μουσικολόγος - διευθυντής της σειράς “Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών”, εκδόσεις Fagotto
και η συγγραφέας Αύρα Ξεπαπαδάκου, θεατρολόγος - λέκτορας του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό λειτουργεί διττά, καθώς υπηρετεί τόσο την κοινωνική ιστορία της έντεχνης ελληνικής μουσικής, όσο και το είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας. Με αφορμή και γνώμονα το καλλιτεχνικό έργο του Παύλου Καρρέρ, του πρώτου ελληνικής καταγωγής συνθέτη όπερας, φωτίζονται άγνωστες πτυχές της ιστορικής και πολιτιστικής πραγματικότητας του 19ου αιώνα και αναδύεται ένα συναρπαστικό μωσαϊκό σχέσεων, διαμεσολαβήσεων και επιδράσεων (Δύση και Ανατολή, παρόν και παρελθόν, νεωτερικότητα και παράδοση) που διαμόρφωσαν πολιτιστικά τη νεώτερη Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αύρα Ξεπαπαδάκου είναι λέκτωρ Θεατρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ερευνητικό της πεδίο είναι η ιστορία του θεάτρου και της όπερας.