Faculty Spotlight: Δρ. Παναγιώτης Καλοζούμης

  • Πληροφορικη και Μηχανικη

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαθαίνουν οι φοιτητές τον τρόπο σκέψης που διδάσκει η επιστημονική μέθοδος. Τη σημασία του να θέτεις τα σωστά ερωτήματα όταν συναντάς οποιεσδήποτε πληροφορίες ή εξηγήσεις. Ερωτήματα όπως: Είναι αλήθεια αυτό; Γιατί είναι αλήθεια; Πώς μπορώ να ξέρω ότι είναι αλήθεια; Μπορώ να το επαληθεύσω;»

Ο Δρ. Παναγιώτης Καλοζούμης είναι το πανεπιστημιακό ισοδύναμο ενός αμφιδέξιου σέντερ φορ, ο οποίος σουτάρει εξίσου εύστοχα είτε με το δεξί είτε με το αριστερό του πόδι. Κι αυτό γιατί διαχειρίζεται με την ίδια επιδεξιότητα και επιτυχία τους δύο διακριτούς ρόλους του στο πανεπιστήμιο: αυτόν του διευθυντή του Ερευνητικού μας Ινστιτούτου και αυτόν του συντονιστή του προπτυχιακού προγράμματος στη Μηχανική. Αυτή η διπλή ανάθεση αντανακλά το διπλό πάθος και το ταλέντο του στην έρευνα και στη διδασκαλία.

Ο Παναγιώτης προσελήφθη στο Hellenic American University μετά από μια εντυπωσιακή ερευνητική σταδιοδρομία στον κλάδο της θεωρητικής φυσικής. Στη μακρά επιστημονική διαδρομή του έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και με το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (B.Sc.) και μεταπτυχιακές σπουδές του (M.Sc.) αλλά και το διδακτορικό του (Ph.D.) στη Φυσική. Επιπλέον έχει θητεύσει επί σειρά ετών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Κβαντικών και Οπτικών Τεχνολογιών στο Αμβούργο της Γερμανίας και στο Εργαστήριο Ακουστικής του Université du Maine (που το 2017 μετονομάστηκε Le Mans Université) της Γαλλίας.

Με τη διδασκαλία καταπιάστηκε λίγο αργότερα, αλλά πολύ γρήγορα παθιάστηκε και με αυτή καθώς του δίνει τη δυνατότητα να μυήσει νέους ανθρώπους «στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης», όπως λέει ο ίδιος. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η διδασκαλία συνδυάζεται άψογα με την ερευνητική του ιδιότητα. «Ως ερευνητής», μας εξηγεί, «συνήθως έχεις πάρε δώσε με άλλους ειδικούς στον τομέα σου, οι οποίοι μιλούν την ίδια επιστημονική γλώσσα με σένα – μια γλώσσα όπου παίρνεις ως δεδομένο έναν μεγάλο όγκο κοινής γνώσης. Όταν, όμως, διδάσκεις φοιτητές, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γλώσσα· πρέπει να είσαι πολύ σαφής για να γίνεσαι κατανοητός. Αν μπορέσεις να το κάνεις αυτό με επιτυχία, τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις πραγματικά καταλάβει και ο ίδιος!»

Μέρος του διδακτικού έργου του Παναγιώτη συνίσταται στη διδασκαλία θετικών επιστημών και μαθηματικών στο πλαίσιο των μαθημάτων Γενικής Παιδείας του πανεπιστημίου, όπου οι περισσότεροι φοιτητές προέρχονται από θεωρητικούς κλάδους. Ο ίδιος βλέπει αυτό το μικτό υπόβαθρο ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία. Ως πρόκληση διότι, κατά την έναρξη του μαθήματος, δεν είναι όλοι οι φοιτητές πεπεισμένοι για τη χρησιμότητα τού να διδάσκονται θετικές επιστήμες ενώ η ειδίκευσή τους είναι στην Αγγλική Γλώσσα ή στην Ψυχολογία. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Παναγιώτης θεωρεί πως αυτό είναι δίκαιο αφού και οι φοιτητές μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να διδάσκονται λογοτεχνία. Όμως πέρα από το αστείο διακρίνει και ένα μεγάλο όφελος: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαθαίνουν οι φοιτητές τον τρόπο σκέψης που διδάσκει η επιστημονική μέθοδος. Τη σημασία του να θέτεις τα σωστά ερωτήματα όταν συναντάς οποιεσδήποτε πληροφορίες ή εξηγήσεις. Ερωτήματα όπως: Είναι αλήθεια αυτό; Γιατί είναι αλήθεια; Πώς μπορώ να ξέρω ότι είναι αλήθεια; Μπορώ να το επαληθεύσω;»

Ο Παναγιώτης πιστεύει ότι η ευχέρεια σε αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι αποφασιστικής σημασίας σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στην πληροφόρηση, αλλά και στην παραπληροφόρηση και την ψευδοεπιστήμη, είναι ευκολότερη από ποτέ και η αδυναμία να κάνεις τη διάκριση μεταξύ των δύο –αναφέρει ως παράδειγμα το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»– μπορεί να αποβεί ως και επικίνδυνη.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης προσβλέπει σε δραστική αύξηση του αριθμού των φοιτητών που συμμετέχουν ενεργά στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του οποίου ηγείται. «Ορισμένες ερευνητικές εργασίες που εκπονούν τελειόφοιτοι ή μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι εξαιρετικής ποιότητας», σημειώνει, «και θα μπορούσαμε να τις προβάλουμε μέσω του Ινστιτούτου».

Μία από τις προτεραιότητές του ως Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου είναι να ενθαρρύνει τη διεξαγωγή ακόμα περισσότερης διεπιστημονικής έρευνας, π.χ. με έργα στα οποία να συμμετέχουν από κοινού καθηγητές της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και της Ψυχολογίας ή της Πληροφορικής και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μια άλλη προτεραιότητά του είναι να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η έρευνα που ήδη διεξάγουν οι καθηγητές του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έχουμε θαυμάσια επιστημονικά ταλέντα εδώ και το έργο τους αξίζει περισσότερη προβολή. Άλλωστε αυτή η προβολή θα βοηθήσει και στην κατάταξη του Πανεπιστημίου.»