Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών

Το Hellenic American University έχει την τιμή να καλωσορίσει τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητή Κώστα Συνολάκη, στο campus του στην Αθήνα, στις 31 Ιανουαρίου 2023 ως ομιλητή στην εναρκτήρια διάλεξη της νέας Σειράς Διαλέξεων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων. Ο τίτλος της ομιλίας του Δρ. Συνολάκη είναι «Η Υγεία του Πλανήτη: Η Κρυφή Απειλή». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Hellenic American University/College και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η Σειρά Διαλέξεων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων φέρνει στο campus της Αθήνας κορυφαίους στοχαστές, ερευνητές και δημόσια πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων για να μοιραστούν τις ιδέες και τις προοπτικές τους για το έργο τους, αλλά και για θέματα ευρύτερης κοινωνικής σημασίας. Η σειρά στοχεύει στον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών και στην πυροδότηση συζητήσεων εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας για επίκαιρα θέματα κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας. Επιπλέον, ένα σημαντικό σκέλος της σειράς θα περιλαμβάνει νέους μελετητές που έχουν συμβάλει σημαντικά στο επάγγελμά τους, αλλά μπορεί να μην έχουν ακόμη κερδίσει την προσοχή του ευρύτερου κοινού.

Περίληψη της ομιλίας:

Η κλιματική κρίση μπορεί να φαίνεται αρκετά αφηρημένη, μακρινή ή δυσνόητη ή ίσως ακόμη και σαν να είναι πρόβλημα κάποιου άλλου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί σημαντική απειλή για το ανθρώπινο είδος και τον πλανήτη μας. Ποια είναι η ιστορία της κλιματικής αλλαγής και γιατί μας αφορά; Το μέλλον του πλανήτη μας διακυβεύεται ενώ τα φυσικά συστήματα, οι άνθρωποι, τα ζώα και πολλά άλλα για τα οποία νοιαζόμαστε, βρίσκονται σε κίνδυνο. Καθώς εντείνεται η κρίση της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν ισχυρά και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικούς κυκλώνες, έντονες καταιγίδες, μεγάλες ξηρασίες και ακραία κύματα καύσωνα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πλημμυρίζει τις παράκτιες περιοχές, καταστρέφει τα σπίτια και το φυσικό περιβάλλον και απειλεί τη ζωή των ανθρώπων και των ζώων. Είμαστε όλοι σε κίνδυνο και αν δεν δράσουμε, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή:

Ο Κώστας Εμμανουήλ Συνολάκης είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανικού και Εφαρμοσμένων Επιστημών, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Πολιτικού Μηχανικού και διδακτορικού τίτλου Πολιτικού Μηχανικού από το California Institute of Technology. Όντας διεθνώς αναγνωρισμένος πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας για το τσουνάμι και άλλους φυσικούς κινδύνους, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης κατείχε θέσεις καθηγητή μηχανικού στο University of Southern California και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αποτελεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ αυτή την περίοδο εκτελεί θητεία Γραμματέα στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Το 2019, εξελέγη πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Τον Ιούλιο του 2020, ανέλαβε την προεδρία του Κολλεγίου Αθηνών. Ως αφοσιωμένος εκπαιδευτικός και μέντορας, έχει βοηθήσει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ για το Discovery Channel, το BBC, το National Geographic, το History Channel και το ZDF. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Presidential Young Investigator Award και του International Coastal Engineering Award από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers).

Χρήσιμες πληροφορίες

Χώρος: Hellenic American College, Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Ημερομηνία & Ώρα: 31 Ιανουαρίου 2023, 19:00 (ώρα Αθήνας)

Γλώσσα: Αγγλικά

Κράτηση θέσης: Απαιτείται μέσω της πλατφόρμας EventBrite.

Είσοδος: Δωρεάν

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν διαδικτυακά, ο σύνδεσμος Zoom και το meeting ID έχουν ως εξής:

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/83158151203

Τηλ.: 2103680950

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απαιτείται κράτηση θέσης είτε συμμετέχετε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.