To Hellenic American College/Hellenic American University συνεργάζεται με τον οργανισμό Envolve Entrepreneurship για την υποστήριξη των νέων φοιτητικών Start-Ups

To Hellenic American College/Hellenic American University συνεργάζεται με τον οργανισμό Envolve Entrepreneurship για την υποστήριξη των νέων φοιτητικών Start-Ups

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε εκπονήσει, οι φοιτητές των Business προγραμμάτων που επιστρέφουν στο campus αυτό το Φθινόπωρο, θα περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε έναν νέο χώρο στην οδό Καπλανών. Ο νέος χώρος διαθέτει αίθουσες συσκέψεων και ανοιχτό χώρο συνεργασιών με σταθμούς εργασίας και υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Διαδίκτυο — ένα περιβάλλον για design-thinking. Ο χώρος αποτελεί μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας που ονομάζεται B-Cube, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις δικτύωσης, ομιλίες από ειδικούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις ενώ θα προσφέρεται επιχειρηματική καθοδήγηση και mentoring. Το B-Cube θα φιλοξενεί επίσης ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίων εκδηλώσεων με αντικείμενο τις προκλήσεις στο design-thinking καθώς και συνεδρίες, εργαστήρια τύπου ‘how to’, με επικεφαλής εξειδικευμένους επαγγελματίες καθώς και ομιλίες που θα σχεδιάζονται και παρουσιάζονται από φοιτητές.

Εάν όλα αυτά ακούγονται σαν τα συστατικά ενός start-up incubator, η ομοιότητα είναι σκόπιμη. Εκτός από τη διευκόλυνση ομαδικών εργασιών, προσομοιώσεων και άλλων εργαστηριακών και πρακτικών στοιχείων των μαθημάτων Business, οι πόροι του B-Cube θα είναι επίσης διαθέσιμοι σε φοιτητές που εργάζονται πάνω σε δικές τους ιδέες start-up.

Το B-Cube δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Envolve Entrepreneurship, έναν οργανισμό υποστήριξης νέων επιχειρήσεων, που ιδρύθηκε από τον Όμιλο Libra ο οποίος προσφέρει πόρους, επιμόρφωση και προγράμματα επιβράβευσης σε start-up επιχειρήσεις παγκοσμίως. Επιδιώκοντας, μια παγκόσμια κοινωνία όπου όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα ευημερίας και ανάπτυξης, ο οργανισμός Envolve έχει δεσμευτεί να αναπτύσσει και να καλλιεργεί επιχειρηματικά οικοσυστήματα, εξασφαλίζοντας υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες σε ποικίλους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει και ο Δρ. Σταύρος Σινδάκης, ο νέος Διευθυντής των προγραμμάτων Business του Hellenic American University, ο οποίος ηγείται αυτής της προσπάθειας, «Το B-cube, είναι μία επιχειρηματική εμπειρία στο design-thinking και την πρακτική εκπαίδευση για όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι ένα τόπος όπου φοιτητές, προσωπικό και επαγγελματίες μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να πρωτοπορήσουν σε πραγματικά προβλήματα μιας επιχείρησης. Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην επιχειρηματικότητα, προσφέροντας σύγχρονες και ποικιλόμορφες δεξιότητες στους φοιτητές μας, απαραίτητες ηγετικές δεξιότητες μέσα από στρατηγικές διαχείρισης, και μία αποτελεσματική νοοτροπία χάραξης πολιτικής για την οικονομική και ανθρωπιστική ανάπτυξη».

Η πρωτοβουλία B-Cube συμπίπτει με την αναθεώρηση ολόκληρου του Προπτυχιακού Προγράμματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (BSBA) που διευθύνεται από τον Δρ. Σινδάκη. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του προγράμματος που θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, το σύνολο των majors του προγράμματος BSBA έχει αναδιαρθρωθεί και εμπλουτιστεί με νέα ή ριζικά επανασχεδιασμένα μαθήματα. Το Entrepreneurship major, για παράδειγμα, προσφέρει πλέον μαθήματα σε New Technology Ventures, Entrepreneurial Finance, Artificial Intelligence and Digital Innovation και Ventures in Emerging Economies. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σπουδών λαμβάνει επίσης υπόψη τον βασικό ρόλο της ανάλυσης δεδομένων και της λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων στις σημερινές επιχειρήσεις. Νέα μαθήματα που αντικατοπτρίζουν αυτήν την στρατηγική μας προτεραιότητα είναι, μεταξύ άλλων, Emerging Technologies for Financial Managers, Mastering Market Data and Digital Technologies in Hospitality.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αντικατοπτρίζει την κρίσιμη αυξανόμενη σημασία της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της επίλυσης προβλημάτων στις επιχειρήσεις αλλά και τη δέσμευση του Hellenic American College/Hellenic American University να υποστηρίξει πρωτοβουλίες start-up των δικών του φοιτητών – ενεργών ή και νεοεισαχθέντων. (Όλοι οι φοιτητές του προγράμματος BSBA, για παράδειγμα, ανεξάρτητα από το major που παρακολουθούν, θα παρακολουθήσουν το μάθημα Design-Thinking). Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, κάθε εξάμηνο το Πανεπιστήμιο Θα επιδοτήσει θερινή πρακτική άσκηση σε start-up εταιρίες, για επιλεγμένο αριθμό φοιτητών, με διακεκριμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις και πάθος για την επιχειρηματικότητα.

Η πρακτική άσκηση καθώς και οι εκδηλώσεις του B-Cube και η υποστήριξη-καθοδήγηση, είναι ανοιχτά σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές. Όπως αναφέρει η Πρύτανης, Δρ. Θέμις Κανικλίδου, «Το B-Cube είναι μια πρωτοβουλία που χαρακτηρίζει και επηρεάζει όλα τα προπτυχιακά προγράμματα του Hellenic American University. Προσεγγίζει φοιτητές όλων των προγραμμάτων σπουδών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε καινοτόμες εργασίες και να εξερευνήσουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το παρουσιάζουμε και ανυπομονούμε για ευφάνταστες ιδέες από τους φοιτητές και τους καθηγητές μας.»