Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture and Modern American Art, που διοργανώθηκε από το Hellenic American University με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 13 Νοεμβρίου 2022. Το τετραήμερο συνέδριο συγκέντρωσε 40 ερευνητές και καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Ευρώπη οι οποίοι παρουσίασαν την έρευνά τους και συζήτησαν το ρόλο των διαπολιτισμικών επιρροών στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό.
Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου απηύθυνε η Δρ. Σοζίτα Γκουντούνα, καθηγήτρια, επιμελήτρια, ιδρύτρια και διευθύντρια του Greece in USA, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τη γνώση του σύγχρονου και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η Δρ. Γκουντούνα αναφέρθηκε στο έργο του οργανισμού και τον ρόλο του ως αρωγός των Ελλήνων καλλιτεχνών που επιθυμούν να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ.
Στο συνέδριο φιλοξένησε 12 θεματικά πάνελ, με επικεφαλής διακεκριμένους ερευνητές και καλλιτέχνες, όπως η Marie Koutsomallis-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογών του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ο Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, Επικεφαλής Επιμελητής της Συλλογής Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, η Δρ. Katherine Schwab, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Fairfield University και ο Δρ. Νικόλαος Αλεξίου, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο CUNY Queens College. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε έκθεση βίντεο του James Lane με τίτλο “Re-Reverie”, συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L'Anima αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Αντωνίου και ομιλία της Δρ. Νίνας Παπαθανασοπούλου, σχετικά με τον ρόλο του ελληνικού μύθου στο έργο της Martha Graham, η οποία συνοδεύτηκε από μια αναδρομή σε αποσπάσματα του έργου της χορογράφου, με επιμέλεια της Πένυς Διαμαντοπούλου.
Στα σχόλιά τους, κατά την έναρξη του συνεδρίου, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Παναγιώτης Καλοζούμης και Δρ. Ερμιόνη Καραχάλιου, τόνισαν ότι: «η εμπειρία από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita υποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν είναι ζήτημα μεγέθους και πόρων. Ένα σχετικά μικρό και νέο πανεπιστήμιο, όπως το Hellenic American University, μπορεί να ακμάσει μέσω της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης στην αριστεία.
Τόσο για την οργανωτική επιτροπή όσο και για την διοίκηση του Πανεπιστημίου, ο διάλογος και η αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου, έφεραν στο προσκήνιο την άλλοτε terra incognita μεταξύ των δύο πολιτισμών και δημιούργησαν έδαφος για παρόμοια εγχειρήματα στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Φοίβο Κόσκο, Πρόεδρο του Hellenic American University: «Ο ρόλος μας ως Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα ξεπερνά την προσφορά ακαδημαϊκών προγραμμάτων. Η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος αποτελεί επίσης μέρος της αποστολής μας. Η επιχορήγηση για τη διοργάνωση του συνεδρίου δεν απονεμήθηκε άλλωστε τυχαία στο Hellenic American University».
Η οργανωτική επιτροπή προτίθεται να αξιοποιήσει τη γνώση και τη δυνατότητα ακαδημαϊκών συνεργασιών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του εν λόγω συνεδρίου και ήδη εργάζεται για τη διοργάνωση του επόμενου.
Εικόνα στην αρχή: Κεντρική Ομιλία - Δρ. Καλοζούμης, Δρ. Γκουντούνα και Δρ. Καραχάλιου