Νέα Κατεύθυνση στη Μουσική για τον Κινηματογράφο και την Μουσική Παραγωγή

Νέα Κατεύθυνση στη Μουσική για τον Κινηματογράφο και την Μουσική Παραγωγή

Αυτό το φθινόπωρο σηματοδοτεί τα πρώτα μαθήματα για τη νέα κατεύθυνση στη Μουσική για τον Κινηματογράφο, που αποτελεί μία από τις επιλογές του Προπτυχιακού προγράμματος στη Μουσική του Hellenic American University. Παράλληλα με τις υπάρχουσες κατευθύνσεις στη Σύνθεση, τη Θεωρία της Μουσικής και την Μουσική εκτέλεση, η νέα αυτή επιλογή σηματοδοτεί μια νέα δημιουργική πνοή στο πρόγραμμα σπουδών.

Η κατεύθυνση ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο, μουσικούς, music editors και mixers στον οπτικοακουστικό τομέα, όχι μόνο για την τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και στον φρέσκο τομέα των βιντεοπαιχνιδιών. Στην Ελλάδα, ο κλάδος επωφελείται από την πρόσφατη νομοθεσία που παρέχει οικονομικά κίνητρα για την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσελίκα, Διευθυντή του Προπτυχιακού προγράμματος στη Μουσική, η νέα αυτή κατεύθυνση (Film Scoring and Music Production) δίνει στους νέους συνθέτες την ευκαιρία να κατακτήσουν τόσο τις παραδοσιακές τεχνικές σύνθεσης όσο και τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με τη μουσική παραγωγή. «Η συνεχής ανάγκη για μουσική που θα συνοδεύει μια ταινία, ένα θεατρικό έργο ή ακόμα και ένα βιντεοπαιχνίδι ανοίγει νέους ορίζοντες στους συνθέτες να εφαρμόσουν την τέχνη τους πέρα από την αίθουσα συναυλιών και να τη συνδυάσουν με τον συναρπαστικό κόσμο της κινηματογράφησης.»

Η νέα κατεύθυνση προέκυψε και από το ενδιαφέρον των φοιτητών. Ο κ. Τσελίκας εξηγεί, «Πολλοί φοιτητές και νέοι υποψήφιοι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για αυτόν τον τομέα. Αυτό, μαζί με την ευτυχή συγκυρία της άφιξης του διάσημου συνθέτη ταινιών Γιώργου Ξουλόγη στο ίδρυμα, οδήγησαν στην έναρξη αυτού του προγράμματος».

Ο κ. Ξουλόγης είναι ένας βραβευμένος συνθέτης που έχει γράψει και ενορχηστρώσει την μουσική για περισσότερες από 40 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων δύο που έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013 και το 2014. Έχει, επίσης, συνθέσει μουσική για βιντεοπαιχνίδια, την τηλεόραση και εταιρείες για παγκοσμίου φήμης μάρκες όπως TEDx, Amazon, Vimeo και Samsung.

Όπως και με τα προγράμματα σπουδών και τους τομείς εξειδίκευσης στο ίδρυμα, η κατεύθυνση Film Scoring ενσωματώνει τόσο τη θεωρία και τις ιστορικές και κριτικές προσεγγίσεις όσο και την ανάπτυξη πρακτικών και τεχνικών δεξιοτήτων. Οι φοιτητές της βασικής κατεύθυνσης αποκτούν την ικανότητα να συνθέτουν μουσική και να ενορχηστρώνουν για διάφορα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά είδη και να αναπτύσσουν την τέχνη τους μέσω ευκαιριών, όπως η πρακτική με ζωντανές ενορχηστρώσεις και η δημιουργία ρεαλιστικών MIDI sequence χρησιμοποιώντας δείγματα επαγγελματικού επιπέδου. Μαζί με μαθήματα ορχήστρας, ενορχήστρωσης, μουσικής τεχνολογίας και αμερικανικής τζαζ και ποπ μουσικής, η βασική κατεύθυνση περιλαμβάνει μαθήματα σύνθεσης για τον κινηματογράφο, τα οποία διδάσκει ο Γιώργος Ξουλόγης.

Η πρωτοβουλία ακολουθεί την επιτυχημένη έναρξη δύο σχετικών κατευθύνσεων από το Hellenic American University. Η πρώτη αφορά στον υποτιτλισμό για τις δημιουργικές βιομηχανίες που αποτελεί πλέον επιλογή στο πρόγραμμα σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Μετάφραση. Η δε άλλη, ήταν η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών στο πλαίσιο του Προπτυχιακού προγράμματος στην Πληροφορική.

Και τα τρία προγράμματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ακαδημαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Όπως εξηγεί η Πρύτανης, Δρ. Θέμις Κανικλίδου, αυτές οι πρωτοβουλίες αντανακλούν την επιθυμία του ιδρύματος «να ξεκλειδώσει το δημιουργικό ταλέντο των φοιτητών μας και να τους εξοπλίσει κατάλληλα ώστε να ακολουθήσουν επαγγελματικές διαδρομές που απαιτούν τόσο επαγγελματικές δεξιότητες όσο και τη γνώση του κόσμου των μέσων ενημέρωσης».