Το Hellenic American University λαμβάνει χρηματοδότηση από το Terra Foundation for American Art

Terra (in) cognita: Διάλογοι μεταξύ του Ελληνικού Πολιτισμού και της Σύγχρονης Αμερικανικής Τέχνης

Το Hellenic American University έλαβε χρηματοδότηση 25.000 δολαρίων από το Terra Foundation for American Art για τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2022. Το συνέδριο, με τίτλο «Terra (in) cognita: Διάλογοι μεταξύ του Ελληνικού Πολιτισμού και της Σύγχρονης Αμερικανικής Τέχνης», θα διερευνήσει τους συσχετισμούς μεταξύ της σύγχρονης αμερικανικής τέχνης και εμβληματικών πτυχών του ελληνικού πολιτισμού από την Κλασική Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο, έχοντας ως επίκεντρο τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό.

Το Terra Foundation for American Art, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σικάγο, προσφέρει χρηματοδοτήσεις και υποτροφίες σε πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία, σχολεία και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την «προώθηση της εθνικής και διεθνούς έρευνας, της κατανόησης και της εκτίμησης των εικαστικών τεχνών στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ανάμεσα στους δικαιούχους που έλαβαν παρόμοια χρηματοδότηση στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνονται ιδρύματα τέχνης, όπως το Courtauld Institute of Art, το Getty Research Institute και το Tate London, καθώς και πανεπιστήμια, όπως τα Stanford University, Brown University, και University College London.

Η ιδέα για την υποβολή πρότασης στο Terra Foundation for American Art προήλθε από την Δρ. Καλλιόπη Κουντούρη, ιστορικό τέχνης με ειδίκευση στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και καθηγήτρια στο πρόγραμμα Γενικής Παιδείας του Hellenic American University. Η Δρ. Κουντούρη εξηγεί ότι «πάντα προσπαθούσα να συγκεράσω την ειδίκευσή μου στη μεταπολεμική αμερικανική τέχνη, με έμφαση στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, και την ελληνοαμερικανική ταυτότητα του πανεπιστημίου».

Η τελική πρόταση συντάχθηκε και υποβλήθηκε μέσω του Ινστιτούτου Ερευνών του Hellenic American University, από το Διευθυντή του Ινστιτούτου, Δρ. Παναγιώτη Καλοζούμη και την Δρ. Ερμιόνη Καραχάλιου, Διευθύντρια Φοιτητικών Υποθέσεων & Διεθνών Προγραμμάτων σε συνεργασία με την Δρ. Κουντούρη. Σύμφωνα με τα λόγια της Δρ. Καραχάλιου, αρχιτέκτονα και ιστορικού τέχνης, το συνέδριο θα αποτελέσει πόλο έλξης για ερευνητές, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη σύνδεση του μύθου, της τραγωδίας και της πνευματικότητας στην τέχνη, κάτω από το πρίσμα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής σύνδεσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Προσθέτει δε, ότι αυτή η ευκαιρία θα επιτρέψει στο Hellenic American University να διευρύνει περαιτέρω την συνεργασία με ερευνητές και πολιτιστικά ιδρύματα, στους τομείς της τέχνης και της ιστορίας της τέχνης.

Ο Δρ. Καλοζούμης χαρακτηρίζει την χρηματοδότηση ορόσημο για το Hellenic American University. «Όντας ανάμεσα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας, όπως τα Yale University, University of Miami, University of Edinburgh και το University of Copenhagen, τα οποία έλαβαν την ίδια χρηματοδότηση για το 2022, το Hellenic American University βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της έρευνας της τέχνης στην Ελλάδα και διεθνώς». Σημειώνει, επίσης, ότι το Hellenic American University ζήτησε και έλαβε το μέγιστο χρηματικό ποσό, που προσφέρει το Terra Foundation for American Art για τη διοργάνωση συνεδρίων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 13 Νοεμβρίου 2022. Για τον Πρόεδρο του Hellenic American University, Λεωνίδα Φοίβο Κόσκο, το συνέδριο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους ισχυρούς πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνει, επίσης, ότι η ισχυρή δέσμευση του Hellenic American University για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής έρευνας και η παρουσία του στις δυο χώρες, το καθιστούν τον πλέον κατάλληλο φορέα για τη διοργάνωσή του.