Συχνές Ερωτήσεις Βιβλιοθήκης

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος (OPAC) σας επιτρέπει να αναζητήσετε και να εντοπίσετε υλικό από τη συλλογή της βιβλιοθήκης.Οι βάσεις δεδομένων είναι προσβάσιμες από την αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης μέσω των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης και πρόκειται για ηλεκτρονικές συλλογές πληροφοριών (π.χ. άρθρα, περιοδικά, μονογραφίες, εικόνες, ηχητικά ντοκουμέντα και πολυμεσικό υλικό) που ταξινομήθηκαν με τρόπο ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη και εύκολη ανάκτησή τους.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει συνδρομές σε βάσεις δεδομένων στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση από το χώρο της βιβλιοθήκης ή από το σπίτι. Σε αντίθεση με το ελεύθερο διαδίκτυο, το οποίο ενδέχεται να παρέχει αναξιόπιστες πληροφορίες, οι βάσεις δεδομένων αποτελούν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.

Το υλικό που έχει θέσει ο καθηγητής σας σε κράτηση βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του γραφείου δανεισμού. Συνήθως, αυτό το υλικό παραμένει στη βιβλιοθήκη.
Μπορείτε να δανειστείτε μέχρι 4 βιβλία τη φορά, για μια περίοδο 20 ημερών, εκτός από βιβλία που βρίσκονται σε κράτηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βιβλία εντός του χώρου της βιβλιοθήκης για δύο ή τέσσερις ώρες, ανάλογα με το υλικό. Ανανέωση βιβλίων μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως για διάστημα 20 επιπλέον ημερών.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2103680044 ή να στείλετε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη και να ανανεώσετε το δάνειο.
Το πρόστιμο για τις καθυστερήσεις ανέρχεται στα € 0.50 ανά ημέρα για τις πρώτες 10 ημέρες καθυστέρησης. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος το πρόστιμο ανέρχεται στα €10 ανά ημέρα. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την έγκαιρη επιστροφή του υλικού στη βιβλιοθήκη καθώς και για την άρτια διατήρησή του. Η βιβλιοθήκη δεν υποχρεούται να σας υπενθυμίζει τις ημερομηνίες επιστροφής των τεκμηρίων. Ωστόσο για δική σας διευκόλυνσή, στο πίσω μέρος του βιβλίου, αναγράφεται η ημερομηνία επιστροφής.
Τα περιοδικά βρίσκονται αριστερά του Γραφείου Υποδοχής. Τα τρέχοντα τεύχη βρίσκονται στα ράφια ενώ προηγούμενα τεύχη βρίσκονται κάτω από το ανυψούμενο ράφι. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε παλαιά τεύχη, αποταθείτε στον υπεύθυνο βιβλιοθηκονόμο. Αν θέλετε να εντοπίσετε άλλα άρθρα, χρησιμοποιήστε τις βάσεις δεδομένων, πολλές από τις οποίες παρέχουν πλήρη πρόσβαση σε περιοδικά και εφημερίδες.
Πρόκειται για ηλεκτρονικές συλλογές πληροφοριών οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, άρθρα και εικόνες που έχουν οργανωθεί με τρόπο ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη και εύκολη ανάκτησή τους. Η βιβλιοθήκη διαθέτει συνδρομές σε μια σειρά από βάσεις δεδομένων στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τη βιβλιοθήκη ή από το σπίτι μέσω της αρχικής σελίδας της βιβλιοθήκης στις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων από οποιονδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Όμως, καθώς πρόκειται περί συνδρομητικής υπηρεσίας, είναι σημαντικό η πρόσβαση να γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης. Κατά την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων εκτός του χώρου του πανεπιστημίου, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://lib.hau.gr όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που σας έχει δοθεί.
Στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να ελέγξετε αν ο λογαριασμός σας είναι ενεργός. Θυμηθείτε πως για να αποκτήσετε πρόσβαση στο συνδρομητικό υλικό της βιβλιοθήκης εκτός του χώρου του πανεπιστημίου, πρέπει να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://lib.hau.gr και να καταχωρίσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που σας έχει δοθεί από το Τμήμα Πληροφορικής, για τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης και το ψηφιακό υλικό.
Φυσικά. Αν επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν από τους βιβλιοθηκονόμους, καλέστε στο 2103680044 ή στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Η βιβλιοθήκη παρέχει δωρεάν ασπρόμαυρη εκτύπωση. Έγχρωμη εκτύπωση δεν είναι διαθέσιμη. Ασπρόμαυρα αντίγραφα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, μπορούν να γίνουν στο φωτοτυπικό μηχάνημα, το οποίο βρίσκεται έξω από τη βιβλιοθήκη στον 4ο όροφο, με χρέωση του χρήστη.
Δικαίωμα για απομακρυσμένη πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης έχουν μόνο οι φοιτητές και οι καθηγητές του Κολλεγίου, με τη χρήση του λογαριασμού Labs (Library). Τα στοιχεία του προσωπικού σας Lab λογαριασμού σας έχουν δοθεί κατά την εγγραφή σας, μαζί με τα στοιχεία των λογαριασμών email & BlackBoard. Για να χρησιμοποιήσετε τις συλλογές επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://lib.hau.gr. Θα σας ζητηθεί να εισάγετε το όνομα χρήστη και το συνθηματικό σας. Στο πεδίο username, παρακαλούμε, εισάγετε το «labs\username" (χωρίς «»). Στο πεδίο του συνθηματικού, εισάγετε κανονικά το συνθηματικό σας. Να θυμάστε πως οι συνθηματικοί κωδικοί είναι case sensitive.