5 βήματα για να ξεκινήστε την καριέρα σας ως νέοι μεταφραστές

Building a career as a professional translatorΤης κ. Αγγελικής Τζίγκου, ακαδημαϊκής βοηθού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, HAEC

Η καριέρα ενός επαγγελματία μεταφραστή ή διερμηνέα είναι ίσως απαιτητική, αλλά σίγουρα είναι δημιουργική! Είτε είστε ελεύθερος επαγγελματίας, δουλεύοντας από το σπίτι, είτε δουλεύετε σε κάποιο μεταφραστικό γραφείο, η καριέρα αυτή σας δίνει την ευκαιρία να έρθετε

σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, να διευρύνετε τις γνώσεις αλλά και τον τρόπο σκέψης σας. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως φέρνετε κοντά τους ανθρώπους, γεφυρώνοντας το γλωσσικό χάσμα!

Πως όμως ξεκινάει ένας νέος μεταφραστής ή διερμηνέας την καριέρα του;

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε όπως σπουδές και πιστοποιήσεις, εξειδίκευση, εμπειρία, ευελιξία, ποιότητα και ταχύτητα και επιμελής εργασία.

Σπουδές & Πιστοποιήσεις
Μπορεί το επάγγελμα του μεταφραστή ή διερμηνέα να είναι ανοιχτό αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο οποιοδήποτε μπορεί να μεταφράσει σωστά. Χρειάζεται να έχετε γνώσεις που τις αποκτάτε μέσω των σπουδών σας ή πιστοποιήσεων, μέσω ειδικών σεμιναρίων και προγραμμάτων. Και φυσικά, αναλόγως των γλωσσικών σας συνδυασμών, μπορείτε να γίνετε μέλη των αντίστοιχων Μεταφραστικών Συλλόγων.

Εμπειρία, ναι! αλλά πώς;
Παρόλο που αυτό θεωρείται το πιο δύσκολο μέρος, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Υπάρχει πάντα ανάγκη για εθελοντική εργασία σε ΜΚΟ, σωματεία και συλλόγους. Μπορείτε να δουλέψετε ως μέρος μια ομάδας υπό την εποπτεία ενός πεπειραμένου μεταφραστή.

Εξειδίκευση: ανάγκη ή επιλογή;
Διαλέξτε τους κλάδους εξειδίκευσής σας, εφόσον φυσικά το επιθυμείτε, και αρχίστε να εξοικειώνεστε, καθώς ο κάθε κλάδος έχει τους δικούς του κανόνες και πρότυπα. Πολλές φορές επιλέγουμε τον κλάδο, άλλες «μας επιλέγει» αυτός καθώς βλέπουμε πως είμαστε καλοί σε κάτι που μας φαινόταν αδύνατο. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα!

Δικτυωθείτε!
Αρχίστε να προβάλετε τον εαυτό σας ως επαγγελματίες μεταφραστές και διερμηνείς και τυπώστε επαγγελματικές κάρτες. Δικτυωθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου και δημιουργήστε προφίλ σε όλους τους διαθέσιμους διαδικτυακούς τόπους όπως LinkedIn, κτλ.

Και φυσικά πολύ εξάσκηση!
Κρατήστε επαφή με όποια νέα ορολογία προκύπτει και με τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου. Και φυσικά εξασκηθείτε...μεταφράζοντας. Προσπαθήστε να τελειοποιήσετε τις μεταφράσεις σας, να διευρύνετε τις γνώσεις σας διαβάζοντας, να παραμείνετε στο κέντρο των εξελίξεων και θεμάτων επικαιρότητας.

Μάθετε περισσότερα για το επάγγελμα του μεταφραστή.
Επισκεφθείτε τον Φιλάδελφο, το πρώτο Ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για τη μετάφραση και διερμηνεία.