Μήνυμα του Προέδρου του Hellenic American University ενόψει του φθινοπωρινού εξαμήνου 2020

26 Αυγούστου 2020, 8:54 am

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος, Hellenic American University

Αγαπητά μέλη της κοινότητας του Hellenic American University,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σχέδια του Hellenic American University σχετικά με την λειτουργία του ιδρύματος κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο 2020 και να περιγράψω πώς προτιθέμεθα να προσφέρουμε τα μαθήματα και τις ακαδημαϊκές και φοιτητικές υπηρεσίες υποστήριξης. Θέλω επίσης να μοιραστώ μαζί σας πληροφορίες για διάφορες νέες υπηρεσίες και πόρους που θα υποστηρίξουν και θα ενισχύσουν τις σπουδές σας στο Hellenic American University με απώτερο σκοπό να συνδράμουν στην προσωπική και επαγγελματική σας ανάπτυξη.

Παράδοση μαθημάτων

Το Hellenic American University θα συνεχίσει να προσφέρει όλα τα ακαδημαϊκά του προγράμματα. Θα το κάνουμε με τρόπο που θα ενισχύει την μάθηση, θα προστατεύει τους δεσμούς εντός της κοινότητάς μας και θα προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών, και προσωπικού και των διδασκόντων του ιδρύματος. Σε ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση και την παράδοση των μαθημάτων και των υπηρεσιών μας, θα συμμορφωθούμε πλήρως με τις οδηγίες και τις συστάσεις της πολιτείας, όπως έχουμε πράξει μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Στο βαθμό που το επιτρέπουν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας, ανυπομονούμε να επιστρέψουμε αυτό το Φθινόπωρο στα δια ζώσης μαθήματα στα campus σε Αθήνα και Nashua, όταν και όπου αυτό κριθεί δυνατόν. Τα περισσότερα από τα μαθήματα του Πανεπιστημίου ήταν και συνεχίζουν να είναι σεμιναριακού τύπου, με μικρό αριθμό φοιτητών, κι έτσι μπορούν να φιλοξενηθούν στις τάξεις μας τηρώντας πλήρως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Τα μαθήματα με μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών μπορούν να παραδίδονται με υβριδικό τρόπο συνδυάζοντας εναλλασσόμενη δια ζώσης παρακολούθηση – δυνάμει των οδηγιών της πολιτείας - και ηλεκτρονική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Τα μαθήματα που πραγματοποιούνται ήδη σε μορφή eLearning, όπως εκείνα του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, ορισμένα μαθήματα του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα μαθήματα directed studies, θα συνεχίσουν να προσφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Τα φθινοπωρινά μαθήματα για το Nashua campus ολοκληρώνονται στις 8 Νοεμβρίου, επιτρέποντας την πρόωρη λήξη ενόψει του χειμερινής διακοπής μαθημάτων (winter break).

Παροχή υπηρεσιών προς φοιτητές

Ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, πολλές από τις υπηρεσίες μας όπως το Κέντρο Γραπτού Λόγου, το Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και η Γραμματεία Εγγραφών προσφέρονταν και ηλεκτρονικά, και σας ενθαρρύνουμε να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες αυτές και το Φθινόπωρο. Φυσικά, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε -με περιορισμούς και σύμφωνα πάντα με τις επίσημες οδηγίες- αρκετές από τις δια ζώσης υπηρεσίες που διακόπηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Βιβλιοθήκη

Οι ψηφιακές συλλογές ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου σε Αθήνα και Nashua.

Η Βιβλιοθήκη του Hellenic American College (Αθήνα) αναμένεται να ανοίξει εκ νέου με ορισμένους περιορισμούς, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Προς το παρόν αναμένουμε ότι έως και 10 χρήστες μπορούν να είναι παρόντες στη βιβλιοθήκη ταυτόχρονα για έως 30 λεπτά. Οι φοιτητές θα πρέπει να κρατήσουν θέση εκ των προτέρων τηρώντας κατά την παραμονή τους στη βιβλιοθήκη τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Ενδέχεται να ισχύουν πρόσθετοι περιορισμοί οι οποίοι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

Γραμματεία Εγγραφών και Οικονομικές Υπηρεσίες

Όλα τα φοιτητικά έγγραφα, εκτός από τις επίσημες αναλυτικές βαθμολογίες (official transcripts), μπορούν να αναζητηθούν και να παρασχεθούν μέσω email. Για το campus της Αθήνας, τα τέλη μπορούν να καταβληθούν μέσω e-banking ή μέσω άμεσων καταθέσεων στην τράπεζα.

Και για τα δύο campus και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, και τα δύο γραφεία προβλέπεται να ανοίξουν το φθινόπωρο. Οι φοιτητές καλούνται, ωστόσο, να ενημερώσουν το γραφείο εκ των προτέρων για την επίσκεψή τους. Αυτό θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε ραντεβού για να αποφύγουμε τον συνωστισμό.

Κέντρο Γραπτού Λόγου

Το Κέντρο Γραπτού Λόγου θα συνεχίσει να προσφέρει διαδικτυακές συνεδρίες διδασκαλίας (τόσο σύγχρονες όσο και ασύγχρονες μέσω Blackboard και Teams) σε όλους τους ενδιαφερόμενους και στα δύο campus. Κατόπιν αιτήματος παρέχονται επίσης επιμορφωτικές συνεδρίες για τα campus σε Αθήνα και Nashua. Οι φοιτητές θα πρέπει να ενημερώσουν εκ των προτέρων το Κέντρο Γραπτού Λόγου όταν σκοπεύουν να έρθουν στις εγκαταστάσεις του για να αποφύγουν τον συνωστισμό.

Γραφείο Φοιτητικών Υποθέσεων και Διεθνών Προγραμμάτων

Το Γραφείο Φοιτητικών Υποθέσεων στην Αθήνα θα συνεχίσει να διοργανώνει ομαδικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους 10 συλλόγους μας. Εξακολουθούμε να διερευνούμε πώς θα διεξάγονται και θα ληφθούν αποφάσεις βάσει των οδηγιών των αρχών δημόσιας υγείας. Το προηγούμενο εξάμηνο, ωστόσο, έδειξε ότι πολλές φοιτητικές δραστηριότητες μπορούν να προσφερθούν διαδικτυακά, όπως αποδείχθηκε από την επιτυχία των διαδικτυακών προπονήσεων, των master class, των σεμιναρίων και των συναντήσεων/εκδηλώσεων συλλόγων που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2020.

Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Όλες οι υπηρεσίες Επαγγελματικής Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, σύνταξης βιογραφικών και εργαστηρίων, μπορούν να διεξαχθούν εξ αποστάσεως μέσω email, Teams και τηλεφώνου. Ενώ η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών θα συνεχιστεί αυτό το φθινόπωρο και για τα δύο campus, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ξανά το Γραφείο στην Αθήνα (μόνο) για μεμονωμένες, επιτόπιες συνεδρίες. Οι φοιτητές θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού εκ των προτέρων.

Κέντρο Συμβουλευτικής

Το Κέντρο θα συνεχίσει να προσφέρει στα μέλη της φοιτητικής κοινότητας της Αθήνας τις υπηρεσίες του, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής, καθώς και μηνιαίες ψυχοπαιδαγωγικές παρουσιάσεις και εργαστήρια διαδικτυακά. Για το campus στην Αθήνα και εφόσον οι κανονισμοί το επιτρέπουν, το Κέντρο σχεδιάζει επίσης να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες δια ζώσης. Η υποστήριξη συμβουλευτικής δεν προσφέρεται στο campus στην Nashua, αλλά παραπομπές για κοινοτική συμβουλευτική παρέχονται κατόπιν αιτήματος.

Ενισχυμένη ακαδημαϊκή υποστήριξη

Το Hellenic American University ολοκληρώνει τώρα μια σημαντική αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση της πλατφόρμας Blackboard eLearning. Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, έχουμε γίνει συνδρομητές στο Blackboard Collaborate, μια διαδικτυακή πλατφόρμα διασκέψεων/ διαδικτυακών σεμιναρίων που έχει σχεδιαστεί για χρήση στη διαδικτυακή διδασκαλία. Αυτό μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε και να παρέχουμε σύγχρονες συνεδρίες βίντεο, όπως στο Microsoft Teams και το Zoom, και μαζί με τα εργαλεία του Blackboard, προσφέρουμε στους φοιτητές μια ενιαία πλατφόρμα, ένα ολοκληρωμένο μαθησιακό περιβάλλον με όλα τα εργαλεία και τους πόρους διαθέσιμα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ακαδημαϊκό Κέντρο για την Ενδυνάμωση Δεξιοτήτων Φοιτητών (ACES) θα διαρκέσει όλο τον χρόνο. Μετά τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης τον Φεβρουάριο, έχουμε πλέον 6 Συμφοιτητές - Εκπαιδευτές (Peer Tutors), έτοιμους να προσφέρουνε τις υπηρεσίες τους στην φοιτητική κοινότητα. Η διδασκαλία μέσω του κέντρου ACES θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά για φοιτητές στο campus στην Nashua.

Πρόγραμμα απασχολησιμότητας για προπτυχιακούς φοιτητές

Ένα νέο πρόγραμμα διαδραστικών εργαστηρίων, παρουσιάσεων, έργων ανάπτυξης καριέρας ξεκινά για προπτυχιακούς φοιτητές. Κάθε ένα από τα τέσσερα έτη προπτυχιακών σπουδών είναι αφιερωμένο σε ένα στάδιο της διαδικασίας εξέλιξης της σταδιοδρομίας, οδηγώντας τους φοιτητές από την διαδικασία αυτοαξιολόγησης και ανακάλυψης επιλογών καριέρας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στις πρακτικές σύνταξης βιογραφικού, αναζήτησης εργασίας και συμμετοχής σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Νέο πρόγραμμα μαθητείας

Οι πρόσφατες αλλαγές στην πύλη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας (ΕΡΓΑΝΗ) επιτρέπουν πλέον σε εταιρείες και οργανισμούς να συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα πρακτικής άσκησης και φοιτητές ιδιωτικών κολεγίων. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα, καθώς μας παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το δίκτυο των επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνεργατών μας για να αναπτύξουμε περισσότερες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης για φοιτητές - ένα μακροχρόνιο αίτημα που καταγράφηκε ξανά κατά την πρόσφατη έρευνα ικανοποίησης φοιτητών. Έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία της αρχικής πλατφόρμας πρακτικής άσκησης για το προπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πληροφορική. Θα επεκτείνουμε επίσης το φάσμα των κλινικών πρακτικών για το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ψυχολογία.

Οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στις ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλονται στο Nashua Student Services.

Συνάντηση Town Hall

Επ’ αφορμή της έρευνας ικανοποίησης φοιτητών, θα πραγματοποιήσουμε –όπως υποσχεθήκαμε– μια συνάντηση Town Hall με φοιτητές το φθινόπωρο για να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε τα ευρήματα της έρευνας. Μαζί θα προσδιορίσουμε ένα σύνολο θεμάτων υψηλής προτεραιότητας επί των οποίων θα επικεντρωθούμε κατά το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. Όταν έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τις υγειονομικές συνθήκες το φθινόπωρο, θα αποφασίσουμε εάν θα διεξαχθεί η συνάντηση Town Hall δια ζώσης (με φυσική παρουσία) ή μέσω διαδικτύου.

Υποδοχή νέων φοιτητών

Η υποδοχή νέων φοιτητών έχει επανασχεδιαστεί πλήρως. Οι νέοι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε διάρκεια μιας πλήρους εβδομάδας, σε παρουσιάσεις, πρακτικά εργαστήρια, αθλητικές εκδηλώσεις, ένα Club Fair και μια κοινωνική εκδήλωση καλωσορίσματος. Οι συνεδρίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους μαθητές να πλοηγηθούν στην μετάβαση στο Hellenic American College στην Αθήνα και να ανακαλύψουν τους διαθέσιμους πόρους για την ακαδημαϊκή τους επιτυχία και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Η υποδοχή νέων φοιτητών για τους φοιτητές του Nashua campus προγραμματίζεται μία εβδομάδα πριν την έναρξη κάθε εξαμήνου. Σχετικές προσκλήσεις αποστέλλονται στους φοιτητές μετά την αποδοχή τους. Κατά τη διάρκεια του μονοήμερου προσανατολισμού οι φοιτητές ενημερώνονται περί των ακαδημαϊκών προγραμμάτων, λαμβάνουν χρήσιμες εισαγωγικές πληροφορίες για το Nashua campus και συναντούν καθηγητές και προσωπικό.

Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες των υγειονομικών και ρυθμιστικών αρχών σε Αθήνα και Nashua και, εάν χρειαστεί, θα αναθεωρήσουμε τα σχέδια και τις δραστηριότητές μας. Για τυχόν αλλαγές θα ενημερώνεστε μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα.

Σας εύχομαι ένα ασφαλές και γόνιμο εξάμηνο.

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος
Πρόεδρος

Εικόνα: Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος, Hellenic American University