Γιορτάζοντας την Αριστεία στην Έρευνα: Το Ερευνητικό Συνέδριο 2019

Το Ερευνητικό Συνέδριο 2019

100 περίπου φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και φίλοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την αριστεία των φοιτητών στην έρευνα, την κοινωνική προσφορά και την ηγεσία κατά τη διάρκεια της 9ης Ετήσιας Ημέρας Επιτευγμάτων Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2019 στο Roof Garden του κτιρίου επί της οδού Μασσαλίας 22.

Η τελετή συνδυάζει δύο ξεχωριστά γεγονότα στη ζωή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το ένα είναι το Ερευνητικό Φοιτητικό Συνέδριο, ένα φόρουμ που περιλαμβάνει παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών και πόστερ. Το άλλο, το οποίο αναφέρεται και σε ξεχωριστή ανάρτηση, είναι η τελετή Απονομής Βραβείων, στην οποία ανακοινώθηκαν οι παραλήπτες των φετινών Campus Compact of New Hampshire Presidents Awards

Το φετινό συνέδριο περιλάμβανε παρουσιάσεις από φοιτητές στα προγράμματα Αγγλικής Γλώσσας και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, καθώς και πόστερ από φοιτητές των προγραμμάτων Πληροφορικής και Μηχανικής.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον Χρήστο Ακτύπη-Γαλανό, BAELL '20, ο οποίος παρουσίασε την ανάλυση του προεδρικού λόγου του Donald Trump. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της κριτικής ανάλυσης λόγου και του υλικού που παρέσχε η πρωτότυπη ομιλία, ο κύριος Γαλανός έδειξε πώς ο Πρόεδρος Trump χρησιμοποίησε ειδικές διαλεκτικές πρακτικές και γλωσσικές στρατηγικές για να οικοδομήσει μια πολιτική ταυτότητα. Έδειξε πώς η χρήση συγκεκριμένων λέξεων και εικόνων για να πλαισιώσει το επιχείρημά του, η επιλογή των μεταφορών και η συχνή προτροπή του «εμείς», εξυπηρετούσε μια στρατηγική που του επέτρεπε να τοποθετηθεί στο πλευρό των απλών Αμερικανών και απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο.

Η έρευνα που παρουσίασε η Αφροδίτη Σκορδαλού, MAAL '19 διερεύνησε το βαθμό στον οποίο οι εκπαιδευτές της Αγγλικής προς Ομιλητές Άλλων Γλωσσών (ESOL) αντιλαμβάνονται τις δεξιότητες επικοινωνίας και αν η διδακτική τους μεθοδολογία αντικατοπτρίζει αυτή την προτεραιότητα. Η έρευνά της, η οποία περιλάμβανε τόσο ερευνητικά στοιχεία ερευνών όσο και παρατήρηση σε περιβάλλον τάξης, αποκάλυψε ότι ενώ οι εκπαιδευτές ESOL αντιλαμβανόταν ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας ήταν σημαντικές, αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά την ολιστική εφαρμογή τους στην αξιολόγηση της τάξης.

Ο Διονύσιος Ρηγόπουλος, MAAL '19, ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερου Ερευνητικού Έργου, παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους η αγγλική εκδοχή του ελληνικού ηλεκτρονικού τύπου πλαισίωσε την προσφυγική κρίση. Η έρευνά του προήλθε από το πλαίσιο αξιολόγησης, εργαλείο συστημικής λειτουργικής γλωσσολογίας για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι γλωσσικοί πόροι για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και την έκφραση συναισθημάτων. Χρησιμοποιώντας κείμενα και οπτικό υλικό από άρθρα της αγγλικής γλώσσας καθώς και σχόλια σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ο ερευνητής έδειξε πώς οι δημοσιογράφοι υιοθετούν συγκεκριμένες στάσεις μέσω της επιλογής lexis και της χρήσης intensifiers και quantifiers για τη μετάδοση θετικών ή αρνητικών σχολίων.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης πόστερ των φοιτητών:

  • Alzahraa Muneer Sabri Al-Haddad, BSE ’20
  • Denis Plaku, BSE ’21
  • Σοφία-Μιχαέλα Τριανταφύλλου, BSIT ’21
  • Απόστολος Δρακάκης, BSIT ’21
  • Nida Abel Girma, BSIT ’20

Για την πλήρη λίστα με όλες τις παρουσιάσεις του συνεδρίου και τους τίτλους πόστερ, συμβουλευτείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου (.pdf 234.16KB).

Εικόνα: Το Ερευνητικό Συνέδριο 2019

Φωτογραφικό Υλικό

1
2
3
4
6
5
7
8