Το Hellenic American University αναγγέλλει με θλίψη το θάνατο του Θόδωρου Αντωνίου

31 Δεκεμβρίου 2018, 1:28 pm

Θεόδωρος Αντωνίου

Το Hellenic American University αναγγέλλει με θλίψη το θάνατο του Θόδωρου Αντωνίου, ιδρυτικού διευθυντή του μουσικού προγράμματος του Hellenic American University/Hellenic American College. Κατωτέρω παρατίθενται οι αποχαιρετιστήριες σκέψεις του Προέδρου του Hellenic American University, το κύριο μέρος από τις οποίες διατυπώθηκε κατά την κηδεία.

Το ταλέντο δημιουργεί υποχρεώσεις. Καθήκοντα. Ακριβώς όπως η αριστοκρατική καταγωγή ή ο τίτλος ευγενείας. Ή η ιδιοκτησία αν υιοθετήσουμε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης.

Ο Θόδωρος Αντωνίου ήταν αναμφισβήτητα ταλαντούχος. Όμως το έργο του, η ζωή του, η προσωπικότητά του δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως εκπλήρωση κάποιου καθήκοντος προς το ταλέντο του. Ο Θόδωρος Αντωνίου δεν ήταν ο στρατιώτης του καθήκοντος. Ήταν η προσωποποίηση της γενναιοδωρίας. Γενναιοδωρία είναι η λέξη κλειδί για να καταλάβουμε τον Θόδωρο Αντωνίου. Αναφερόμαστε στην γενναιοδωρία πνεύματος, ψυχής, αλλά και σώματος, αν αναλογιστεί κανείς την ενέργεια που εξέπεμπε.

Η γενναιοδωρία εξηγεί την τεράστια εργογραφία του. Την αφοσίωσή του στην ανάδειξη νέων συνθετών. Την επίμονη προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Την πυρετώδη δράση του ως Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Η γενναιοδωρία καθόρισε τον ρόλο του ως δασκάλου και μέντορα. Ο Θόδωρος Αντωνίου δεν ήταν μόνον ο δάσκαλος των αιθουσών του ωδείου ή του Πανεπιστημίου. Ήταν ο μέντορας των μουσικών της ορχήστρας που τους πλοηγούσε στις δαιδαλώδεις συνθέσεις σύγχρονης μουσικής για τις οποίες ήταν απροετοίμαστοι από την παιδεία τους. Ήταν ο συνθέτης που διερευνούσε τις δυνατότητες σχεδόν κάθε οργάνου, ο μέντορας που άνοιγε νέους ορίζοντες για τον εκτελεστή.

Ευκαιρίες και ορίζοντες πρόσφερε με την διδασκαλία και στους μαθητές του στο Stanford, στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο Hellenic American University/Hellenic American College. Τους προετοίμαζε για να συνθέσουν οποιοδήποτε είδος μουσικής, να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε ιδίωμα, να συνδεθούν με οποιαδήποτε σχολή ή κατεύθυνση. Τους δίδασκε ελευθερία. Ο Θόδωρος Αντωνίου ήταν γενναιόδωρος επειδή ήταν ελεύθερος. Είχε επίγνωση ότι ως συνθέτης συμμετείχε σε ένα μικρό τμήμα του μουσικού σύμπαντος. Ήθελε να εξοπλίσει του μαθητές του με τις γνώσεις που θα τους επέτρεπαν να ενταχθούν σε άλλα τμήματα αυτού του σύμπαντος. Χωρίς φανατισμούς, χωρία αποκλεισμούς έθετε τις υπηρεσίες του γενναιόδωρα στην διάθεση των μαθητών του. Με την ίδια γενναιοδωρία ο Θόδωρος Αντωνίου επιδίωξε την αναγνώριση συνθετών από άλλες κατηγορίες μουσικής δημιουργίας χωρίς συγκατάβαση, χωρίς υπεροψία, χωρίς καμία διάθεση αποκλεισμού.

Η γενναιοδωρία έφερε την φιλία με τον Μάνο Χατζηδάκι, έναν άλλο γενναιόδωρο άνθρωπο της μουσικής. Η γενναιοδωρία έκανε τον Θόδωρο αγαπητό και σεβαστό σε πολλά ιερά τέρατα της σύγχρονης μουσικής, ακόμη και σε εκείνους που τους έλειπε αυτό το χάρισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ως πρότυπο ανθρώπου και δημιουργού θεωρούσε ο Θόδωρος τον Δημήτρη Μητρόπουλο στον οποίο και αφιέρωσε τις σκέψεις του στην εναρκτήρια ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.

Δεν θα μιλήσω για την οικονομική υποστήριξη που απλόχερα μοίραζε σε άτομα και οργανώσεις που είχαν σχέση με την μουσική και την τέχνη γενικότερα. Αυτός που είχε περιορίσει τις προσωπικές του ανάγκες στο έπακρο υπήρξε σταθερός αρωγός ανθρώπων και δράσεων αλλά και πάλι αυτό από γενναιοδωρία ψυχής. Ο Θόδωρος Αντωνίου σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτή την ζωή, έχει καταταγεί επάξια «εν σκηναίς των Δικαίων» .Επειδή την μουσική πολύ ηγάπησε. Επειδή πολλά σε πολλούς προσέφερε.

Θεόδωρε φίλε, σε ευγνωμονώ.
Σε αποχαιρετώ.
Υποκλίνομαι.