Ο κος Robert W. Peck, Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα και ο Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Πάσσαρης, Ph.D., Καθηγητής Οικονομικών & Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο του New Brunswick, θα παραχωρήσουν ομιλία με θέμα: «Προοπτικές για το εμπόριο, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Καναδά (CETA)».

Το Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA)  και την Πρεσβεία του Καναδά συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Προοπτικές για το εμπόριο, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Καναδά (CETA).» Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, στις 18:30, στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα.

Ο Καναδάς και η Ελλάδα πρόσφατα γιόρτασαν ένα ιστορικό ορόσημο, τα 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων: 1942/2012.

Στις 18 Οκτωβρίου 2013 επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία μεταξύ του Καναδού Πρωθυπουργού Harper και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barroso σχετικά με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, γνωστή και ως CETA. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή τόσο για τον Καναδά όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη της σχέσης αυτής. Η συμφωνία CETA δημιουργεί νέες ευκαιρίες μεταξύ  του Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας καθώς εξέρχεται από την ύφεση, ανοίγοντας νέες αγορές για τους εξαγωγείς, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για τους εργαζομένους και σφυρηλατώντας στενότερους δεσμούς μεταξύ των οικονομιών.

Επί της αρχής, η συμφωνία CETA, αποτέλεσε σημείο καμπής στην ανάπτυξη του πλαισίου για το εμπόριο στον 21ο αιώνα.  Ήταν η πρώτη φορά που δύο πολύ ανεπτυγμένες οικονομίες κατέληξαν σε μια συμφωνία η οποία συμπεριελάμβανε πολλούς από τους παράγοντες εκείνους που σήμερα διαμορφώνουν το εμπόριο στην παγκόσμια οικονομία. Η απελευθέρωση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, η ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η πρόσβαση σε ευκαιρίες διαγωνισμών σε όλα τα επίπεδα, η συνεργασία για τη θέσπιση των κανονισμών και των κριτηρίων ποιότητας των προϊόντων, αλλά και η υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Συνεπώς, η CETA θέτει το νέο, "χρυσό" πρότυπο για τις εμπορικές συμφωνίες στον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένης και της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας ή αλλιώς TTIP, την οποία διαπραγματεύονται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Συνεπώς η συμφωνία CETA  αποτελεί καίρια ιστορική στιγμή για τις Ευρω-Καναδικές σχέσεις, και συνιστά βασικό βήμα προόδου στα πλαίσια της αμοιβαίας μας προσπάθειας για προώθηση της παγκόσμιας ευημερίας μέσω του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών. Όταν η CETA τεθεί σε ισχύ, θα αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μιας χώρας-εταίρου της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών. Για τον Καναδά, η  CETA αποτελεί την πιο φιλόδοξη εμπορική πρωτοβουλία που έχει ποτέ λάβει, με σαφώς μεγαλύτερο εύρος από την ιστορική Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) ενώ παράλληλα είναι ενδεικτική της αμοιβαίας δέσμευσης για ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών με βασικούς εταίρους, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της αειφόρου ευημερίας για την παγκόσμια οικονομία.

Στην εκδήλωση θα  μιλήσουν ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ  κ. Robert W. Peck, και ο Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Πάσσαρης, Ph.D., Καθηγητής Οικονομικών & Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο του New Brunswick.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για κρατήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας:
Tel.: 2103680950 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.