Φοιτητές της Αγγλικής Φιλολογίας στο συνέδριο “Dark” Durrell

Η Φαίδρα Γεωργιάδου, φοιτήτρια του BAELL, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της

Οι φοιτητές του Hellenic American University Φαίδρα Γεωργιάδου και Γιώργος Βιρβιλής, και οι δύο στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, στο πρόγραμμα στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία (BAELL), έκαναν πρόσφατα παρουσιάσεις στο 22ο συνέδριο της International Lawrence Durrell Society (ILDS), που λαμβάνει χώρα ανά δύο έτη. Το συνέδριο, φέτος με τίτλο “Dark” Durrell, φιλοξενήθηκε, 4-6 Ιουλίου 2024, στην πανεπιστημιούπολη του Hellenic American University στην Αθήνα.

Η εισήγηση της Φαίδρας είχε τίτλο «The Figuration of Corfu and Other Philosophical Musings in H.D’s Tribute to Freud and Lawrence Durrell’s Prospero’s Cell». Όπως σημειώνει η ίδια η Φαίδρα, συνέταξε την εργασία ειδικά για το συνέδριο, αντί να προσαρμόσει μία που είχε ήδη γράψει για κάποιο μάθημα. Αυτό σήμαινε επιπλέον δουλειά, ειδικά στην περίπτωση της H.D. (της Αμερικανίδας μοντερνίστριας ποιήτριας Hilda Doolittle), για την οποία η βιβλιογραφία ήταν πενιχρή.

Η εργασία της διερευνά πώς το πνεύμα ενός τόπου, το τοπίο του και οι πολιτιστικοί και ιστορικοί συσχετισμοί και οι μνήμες του, μπορούν να μεταμορφώσουν τον ψυχισμό του καλλιτέχνη. Και οι δύο συγγραφείς, υποστηρίζει η Φαίδρα, αποκαλύπτουν και αποδέχονται αυτό που αποκαλεί «ανεξέλεγκτο, συμπτωματικό σκοτάδι» στο νησί, το οποίο με τη σειρά του «γίνεται σημείο εκκίνησης για μια σχεδόν πρωτόγονη αποκάλυψη του εαυτού τους στην Ελλάδα».

Η Φαίδρα αποκαλύπτει ότι η προετοιμασία για το συνέδριο ήταν πολύ αγχωτική, καθώς ήταν η πρώτη της παρουσίαση σε έναν τέτοιο χώρο και δεν ήξερε τί να περιμένει. Ευτυχώς, όπως σημειώνει, οι καθηγητές της ήταν υποστηρικτικοί και πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις που έθετε. Είναι ιδιαίτερα ευγνώμων στον διδάσκοντα Δρ. Αθανάσιο Δημάκη, επισκέπτη καθηγητή στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ILDS, ο οποίος ήταν ο πρώτος που την ενθάρρυνε να υποβάλει μια περίληψη της εργασίας της ώστε να συμμετάσχει στο συνέδριο.

Στο τέλος, ήταν πολύ χαρούμενη που έκανε την παρουσίαση. «Όλοι -ήμουν η πιο νέα συμμετέχουσα- ήταν καλοί και ενθαρρυντικοί. Θα ήθελα να παρουσιάσω ξανά την επόμενη φορά με λιγότερο άγχος!» Η Φαίδρα πιστεύει ότι το γεγονός ότι είχε κάνει παρουσιάσεις στην τάξη για πολλά από τα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών της ήταν χρήσιμο.

Η Φαίδρα σχεδιάζει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη λογοτεχνία, αλλά, πρώτα, θα πρέπει να γράψει την πτυχιακή της στον τομέα της φεμινιστικής λογοτεχνίας.

Ο Γιώργος Βιρβιλής, φοιτητής του BAELL, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τουΓια την παρουσίασή του, ο Γιώργος Βιρβιλής εξέτασε τις εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις στο έργο Colossus of Maroussi του Henry Miller, εστιάζοντας στην απεικόνιση της Ελλάδας από τον συγγραφέα και την αντιπαράθεση ανατολικών και δυτικών προοπτικών. Το ενδιαφέρον του Γιώργου για αυτό το θέμα προήλθε από την εξοικείωσή του με το οδοιπορικό του Miller και αυτό που αποκαλεί «μια μακροχρόνια γοητεία με την απεικόνιση της Ελλάδας από τον Miller». Σημειώνει: «Η σπανιότητα τέτοιων απεικονίσεων, ειδικά από εκείνη την ιστορική περίοδο, και η προοπτική ενός ξένου το έκαναν ένα ενδιαφέρον θέμα. Από τα σχολικά μου χρόνια αγαπώ τα έργα του Miller».

Ως εργαζόμενος φοιτητής, ο Γιώργος θεωρεί ότι η κύρια πρόκλησή του στη συγγραφή της εργασίας ήταν ο περιορισμένος χρόνος που είχε στη διάθεσή του, γεγονός που τον υποχρέωνε να προσαρμόσει το πρόγραμμά του, το οποίο συνήθως σήμαινε «να κοιμάται λιγότερο και να αφιερώνει περισσότερες ώρες στην προετοιμασία».

Ο Γιώργος, επίσης, ήταν ευγνώμων για την υποστήριξη και την καθοδήγηση που έλαβε από τον Δρ. Δημάκη. «Αυτή ήταν η πρώτη μου παρουσίαση σε ένα τέτοιο συνέδριο», σημειώνει, «και η υποστήριξη και η ενθάρρυνση του Δρ. Δημάκη ήταν καθοριστικής σημασίας για την απόφασή μου να υποβάλω την εργασία μου».

Ήταν μια απαιτητική εμπειρία, σημειώνει, αλλά μια εμπειρία που άξιζε τον κόπο και ήταν διαφωτιστική. «Η παρουσίαση της έρευνάς μου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς μου επέτρεψε να μοιραστώ τις ιδέες μου και να λάβω πολύτιμα σχόλια από αξιόλογους συναδέλφους και ακαδημαϊκούς». Ο Γιώργος θεωρεί την παρουσίαση ορόσημο στο ακαδημαϊκό του ταξίδι, ειδικά καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο καριέρας στον ακαδημαϊκό χώρο - σχεδιάζει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Η συμμετοχή του στο συνέδριο του έδωσε αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ότι ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. «Ένας άλλος ερευνητής έκανε επίσης το εξής σχόλιο: “Λοιπόν, μικρέ, δεν είσαι ψάρι πια”, το οποίο ήταν ενθαρρυντικό και δείγμα ότι είμαι στον σωστό δρόμο».

Ο Δρ. Δημάκης ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών μεταξύ της International Lawrence Durrell Society και του Hellenic American University (επίσης με τη νέα του ιδιότητα ως Αντιπροέδρου της International Lawrence Durrell Society). Θα συνεχίσει να αναζητά νέες ευκαιρίες για τη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε εκδηλώσεις, συμπόσια, συνέδρια της Durrell Society, καθώς και νέες εκδοτικές απόπειρες (το Deus Loci: The Lawrence Durrell Journal είναι μια τέτοια περίπτωση). Θα εξετάσει επίσης την υποβολή φοιτητικών δοκιμίων για τον επικείμενο τόμο "Dark" Durrell, τον οποίο επιμελείται από κοινού με την καθηγήτρια Isabelle Keller-Privat (Université Toulouse - Jean Jaurès) και τον καθηγητή James Gifford (Fairleigh Dickinson University, Vancouver). Το "Dark" Durrell είναι ένας τόμος επιλεγμένων δοκιμίων από το συνέδριο και θα δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Fairleigh Dickinson University Press.

Η Φαίδρα και ο Γιώργος δεν είναι οι πρώτοι φοιτητές του Hellenic American University που κάνουν παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, ούτε θα είναι οι τελευταίοι. (Τέσσερις φοιτητές από το Διδακτορικό Πρόγραμμα στη Γλώσσα και την Επικοινωνία, για παράδειγμα, θα δώσουν ομιλίες στο 4th International Europe in Discourse conference, το οποίο θα φιλοξενήσει το Hellenic American University αυτόν τον Σεπτέμβριο). Η συμμετοχή των φοιτητών σε συνέδρια και η ενθάρρυνση που λαμβάνουν αντικατοπτρίζουν την εστίαση του πανεπιστημίου σε ένα είδος εκπαίδευσης με επίκεντρο την επαγγελματική εξέλιξη και τη δημιουργία σχέσεων υποστήριξης μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, προσφέροντας μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία. Όπως σημειώνει η Δρ. Βασιλική Κουρμπάνη, Διευθύντρια του B.A. in English Language and Literature, «είμαι περήφανη για τους φοιτητές του BAELL, Φαίδρα Γεωργιάδου και Γιώργο Βιρβιλή, των οποίων οι παρουσιάσεις αναδεικνύουν την επόμενη γενιά μελετητών, αφιερωμένων στη λογοτεχνική έρευνα. Οι παρουσιάσεις τους στο συνέδριο της ILDS αντικατοπτρίζουν τη σκληρή δουλειά τους και το υποστηρικτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον του Hellenic American University».

Αρχική εικόνα: Η Φαίδρα Γεωργιάδου, φοιτήτρια του BAELL, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της.

Εικόνα κειμένου: Ο Γιώργος Βιρβιλής, φοιτητής του BAELL, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.