Success story: Ελένη Πλεμμένου: Επιχειρηματικό Πνεύμα στην Ψυχολογία

  • Ψυχολογια
Ελένη Πλεμμένου (BSPSY ’22)

Η φοιτήτρια που δεν άφησε ευκαιρία ανεκμετάλλευτη

Η Ελένη Πλεμμένου, η οποία αποφοίτησε από το προπτυχιακό πρόγραμμα της ψυχολογίας το 2022, είναι μια εξαιρετική απόφοιτη με επιχειρηματικό πνεύμα. Όχι με τη συνήθη έννοια του όρου. Δεν εννοούμε ότι ξεκινά τη δική της επιχείρηση -τουλάχιστον, όχι ακόμα- αλλά αποτελεί παράδειγμα φοιτήτριας που προσέγγισε τις προπτυχιακές της σπουδές με επιχειρηματική νοοτροπία.

Ακριβώς όπως ο επιχειρηματίας εντοπίζει ευκαιρίες στην αγορά και βρίσκει δημιουργικές λύσεις για την κάλυψη αναγκών, η Ελένη αναζήτησε ευκαιρίες εντός και εκτός της τάξης για προσωπική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Hellenic American University, διετέλεσε πρόεδρος του Marketing Club. Το 2021, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κοινωνικού μάρκετινγκ του Marketing Club, συνέβαλε, επίσης, στη σύνδεση του Hellenic American University με ΜΚΟ που συνεργάζονται πλέον με το πρόγραμμα Politis civic engagement για προπτυχιακούς εθελοντές φοιτητές. Αυτές και άλλες συνεισφορές στη ζωή του campus ήταν ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους έλαβε το Presidents’ Leadership Award το 2021.

Μια βασική πτυχή της επιχειρηματικής νοοτροπίας είναι η προθυμία ανάληψης ρίσκου και εξόδου από τη ζώνη άνεσης. Κατά το τελευταίο έτος των σπουδών της, η Ελένη επιλέχθηκε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να συμμετάσχει σε μια ειδική σύνοδο νεολαίας του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συζήτησε μετασχηματιστικές καινοτομίες στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της COVID-19. Ήταν μία από τους δέκα φοιτητές που επιλέχθηκαν ανάμεσα στους αιτούντες σε όλη την Ευρώπη.

«Σκέφτηκα ότι οι πιθανότητες να επιλεγώ ήταν λίγες και παραλίγο να μην στείλω την αίτησή μου», λέει η ίδια. Αλλά τελικά το έκανε, με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της υπεύθυνης του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Hellenic American University, η οποία ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση. Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Δρ. Θέμις Κανικλίδου, ήταν η πρώτη που ενθάρρυνε την Ελένη να κάνει αίτηση. Όπως και άλλα μέλη του διδακτικού προσωπικού του ιδρύματος, η Δρ. Κανικλίδου αναζητά διαρκώς ευκαιρίες για τους φοιτητές του Hellenic American University για να κάνουν πρακτική άσκηση και να εκπονούν ερευνητικά έργα. Η EURASHE την πλησίασε, όπως έκανε και με εκπροσώπους άλλων συνεργαζόμενων ιδρυμάτων στην Ευρώπη, για να προτείνει τους καταλληλότερους φοιτητές που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής. Η Ελένη ήταν από τους πρώτους φοιτητές που σκέφτηκε. «Ήταν ο τύπος φοιτήτριας που αγαπά τις προκλήσεις και τις βλέπει ως ευκαιρίες για ανάπτυξη.»

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, σε αντίθεση με την εικόνα του μοναχικού λύκου που πολλοί άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους για αυτούς, αγκαλιάζουν την ομαδική εργασία και αναζητούν ευκαιρίες να συνεργαστούν και να επωφεληθούν από άλλα ταλαντούχα άτομα. Το ίδιο έκανε και η Ελένη κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών, όχι μόνο σε ομαδικές εργασίες στις τάξεις της, αλλά και για το φοιτητικό newsletter με τίτλο The Titan Chronicles, το οποίο συνίδρυσε με τους συμφοιτητές της, Abby Renieris και Anna Rombotis. Σκέφτηκαν την ιδέα του newsletter όταν ξέσπασε η COVID-19 ως μια προσπάθεια να κρατήσουν την φοιτητική κοινότητα ενεργή και δημιουργική. Δουλεύοντας ως ομάδα, εκδίδουν ένα τεύχος τον μήνα.

Σήμερα, η Ελένη παρακολουθεί το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Γνωστική Ψυχολογία και την Επικοινωνία Υγείας που προσφέρεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο και το Πανεπιστήμιο του Λουγκάνο στην Ελβετία. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι και εκπρόσωπος του συγκεκριμένου προγράμματος. Εκπονεί τη διατριβή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, όπου έχει οριστεί επίτιμη Κλινική Συνεργάτις Λέκτορας. Εργάζεται μαζί με μια διεπιστημονική ομάδα γλωσσολόγων, ψυχιάτρων και ειδικών στη νευροεπιστήμη και την επικοινωνία για την υγεία, οι οποίοι αξιολογούν προγράμματα κατάρτισης για νέους φοιτητές ιατρικής. Η δική της έρευνα επικεντρώνεται στην επικοινωνία γιατρού-ασθενή στην παιδιατρική μονάδα εκπαίδευσης ψυχικής υγείας.

Η Ελένη πιστεύει ότι η επιτυχία της σε αυτή τη νέα φάση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής της ζωής οφείλεται εν μέρει στις προηγμένες κοινωνικές ικανότητες που απέκτησε μέσω της προπτυχιακής της πορείας και ιδιαίτερα στη συμμετοχή της σε φοιτητικά club και άλλες ομάδες.

Αλλά είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι οφείλεται και στον επιχειρηματικό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την εκπαίδευσή της. Ερωτηθείσα ποια συμβουλή θα έδινε στους πρωτοετείς φοιτητές, η Ελένη λέει: «Θα τους ενθάρρυνα να είναι τολμηροί, με την έννοια ότι θα πρέπει να επωφελούνται από -ή ακόμη και δημιουργούν- ευκαιρίες για επαγγελματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη».