Το Tμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου στην 26η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής

Το Tμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου στην 26η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής

Με μια κοινή παρουσίαση συμμετείχαν στην 26η Ετήσια Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, η Δρ. Alessandra Sax, Διευθύντρια των προγραμμάτων Ψυχολογίας του Hellenic American University και η Δρ. Μαρία Αγοραστού, μέλος του διδακτικού προσωπικού και Συντονίστρια του Κέντρου Συμβουλευτικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2022. Ανάμεσα στους χορηγούς της Διημερίδας ήταν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ψυχολογία (MSPSY) με κατεύθυνση την Κλινική Ψυχολογία και την Κλινική Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας του Hellenic American University.

«Είμαστε πολύ τυχερές που εκπροσωπούμε το Πανεπιστήμιο στη Διημερίδα της ΕΕΣ», δήλωσε η Δρ. Sax, τονίζοντας ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής είναι ο φορέας διαπίστευσης του Μεταπτυχιακού μας Προγράμματος στην Ψυχολογία (MSPSY) με κατεύθυνση την Κλινική Ψυχολογία και την Κλινική Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. «Είναι σημαντικό οι φοιτητές μας, οι οποίοι κάποια στιγμή θα περάσουν από τη διαδικασία διαπίστευσης για να γίνουν μέλη της ΕΕΣ, να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα του επαγγέλματος. Η Διημερίδα είναι ένας τέλειος τρόπος για εκείνους να δούνε το επάγγελμα στην πράξη και να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ιδέας». Η Δρ. Sax επισημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο κατάφερε να εξασφαλίσει μια έκπτωση για τους φοιτητές του προγράμματος, καθιστώντας ευκολότερη τη συμμετοχή τους.

Το θέμα της Διημερίδας, η οποία περιελάμβανε παρουσιάσεις και εργαστήρια, ήταν ο αδελφικός δεσμός. Ο τίτλος της παρουσίασης της Δρ. Sax και της Δρ. Αγοραστού ήταν «Η Αδερφική Παιδική Προσκόλληση ως Μοντέλο Συναισθηματικής Ρύθμισης». Όπως τονίζουν στην περίληψή τους, η προσκόλληση στους πρώιμους φροντιστές σχηματίζει ένα μοντέλο εσωτερικής λειτουργίας για τη διαμόρφωση των σχέσεων στην ενήλικη ζωή τους. Η ιδέα ότι μαθαίνουμε πώς να συμπεριφερόμαστε κοινωνικά από τους γονείς μας έχει αποτελέσει θέμα εστίασης τόσο σε ερευνητικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Όμως, οι δύο ερευνήτριες και ψυχοθεραπεύτριες υπογραμμίζουν ότι αυτό το μοντέλο εσωτερικής λειτουργίας έχει εφαρμογή και στην προσκόλληση στα αδέλφια. Τα αδέλφια, όπως επισημαίνουν, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, καθότι λειτουργούν ως παράγοντες κοινωνικοποίησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους λειτουργεί ως ένα μοντέλο κατάλληλης αλληλεπίδρασης με τους φίλους, ιδιαίτερα τους πρώτους φίλους της παιδικής ηλικίας.

Στην παρουσίασή τους, η Δρ. Sax και η Δρ. Αγοραστού διερεύνησαν το συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο μέσω δύο περιπτωσιολογικών μελετών από την κλινική πρακτική και ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο η αδερφική προσκόλληση μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον μοντέλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης.

Εικόνα: Το Tμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου στην 26η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής